Västra Götalandsregionens beslut: 9 000 vaccindoser i karantän

Folkhälsomyndighetens beslut att pausa vaccineringen med Astra Zenecas vaccin påverkar initialt denna och nästa veckas vaccinationer i Västra Götaland. Av de cirka 30 000 doser som Västra Götalandsregionen skickat ut till vaccinatörerna i vecka 11 är knappt en tredjedel Astras vaccin.

ANNONS
|

Alla vaccinatörer i Västra Götaland har pausat alla vaccinationer med Astra Zenecas vaccin. Den senaste leveransen av Astra Zenecas vaccin till regionen bestod av cirka 9 000 doser.

– Vi fortsätter vaccination av de äldsta i fas två under veckan med Pfizers och Modernas vaccin. Cirka en tredjedel av de doser vi skickat till vårdcentralerna denna vecka är Astras vaccin, säger Kristine Rygge vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

VGR följer Folkhälsomyndighetens och Läkemedelsverkets rekommendationer och inväntar nya besked.

VGR har vaccinerat med Astra Zenecas vaccin sedan vecka sex. Av de doser VGR hittills har skickat ut till vaccinatörerna i Västra Götaland är cirka en fjärdedel Astra Zenecas vaccin.

ANNONS

– Vi inväntar nu mer information från de nationella myndigheterna. Vaccinatörer i Västra Götaland bokar nu av de invånare som skulle vaccinerats med Astras vaccin denna vecka. Hur nästa vecka blir är ännu inte klart, säger Kristine Rygge.

Det är ännu för tidigt att kommentera hur vaccinationspausen påverkar VGR:s vaccinationsplan i sin helhet.

Vaccin förbereds för vaccinering.
Vårdpersonal ska vaccineras på Östra Sjukhuset i Göteborg mot covid-19.
Vaccin förbereds för vaccinering. Vårdpersonal ska vaccineras på Östra Sjukhuset i Göteborg mot covid-19. Bild: Robin Aron

EMA, europeiska läkemedelsverket, som utreder biverkningarna, väntas komma med ett besked på torsdag.

– Vi förväntar oss mer information från Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten under dagen som riktar sig till dem som redan är vaccinerade med Astra Zenecas vaccin, säger Kristine Rygge.

Beskedet om att pausa vaccinering med Astra Zenecas vaccin kom under tisdagsmorgonen. Några vaccinatörer i Västra Götaland hade då redan hunnit förbereda dagens vaccination genom att dra upp doser i sprutor. Detta vaccin har nu kasserats på grund av begränsad hållbarhet. Allt annat vaccin sparas i kylskåp. Astra Zenecas vaccin håller i sex månader i kylen.

LÄS MER:Skärpta regler efter att gravida klassas som riskgrupp

LÄS MER:Drop in-tester för covid på Landvetter

ANNONS