Patrik Ekelund äger campingen på Tånga hed, där han har renoverat en lokal utan bygglov. Ekelund tvingas nu betala 17500 kronor i straffavgift till Vårgårda kommun.
Patrik Ekelund äger campingen på Tånga hed, där han har renoverat en lokal utan bygglov. Ekelund tvingas nu betala 17500 kronor i straffavgift till Vårgårda kommun. Bild: Philip Mauritzson/Jenny Schagerlind

Patrik Ekelund måste betala straffavgift till kommunen

Patrik Ekelund renoverade en föreningslokal på Tånga hed utan bygglov. Nu får campingägaren betala 17500 kronor i straffavgift till Vårgårda kommun.
– Det är mycket pengar men har jag gjort fel betalar jag, säger Ekelund till AT.

ANNONS

Det var i slutet av förra året som det framkom att Patrik Ekelund har renoverat en föreningslokal på campingområdet invändigt utan att ha bygglov. Upptäckten gjordes i samband med en översyn av Tånga hed som kommunens bygg- och miljöenhet inlett.

Bygg- och miljönämnden har nu beslutat att Patrik Ekelund ska betala en straffavgift på 17500 kronor för att han saknade bygglov för renoveringen, något P4 Sjuhärad var först med att berätta om.

Till kommunen har Patrik Ekelund uppgett att syftet med att renovera föreningslokalen var att den skulle hyras ut som vandrarhemsrum, men att han även nyttjat den själv som övernattningslägenhet.

ANNONS

”Visste inte att man behövde bygglov”

Till AT säger Ekelund att han ännu inte har hyrt ut lokalen en enda natt och att han själv bara har sovit där ett fåtal nätter.

– Jag visste inte att man behövde bygglov för att renovera invändigt. Jag trodde att det räckte att man sökte bygglov innan man ändrade verksamheten och började hyra ut lokalen. Jag har själv inte sett underlaget för beslutet än, men har jag gjort fel så har jag. Nämnden borde ju ha koll på vad som gäller.

Claes Hägermalm, ordförande i bygg- och miljönämnden, anser att beslutet är riktigt:

– Jag tycker det är tydligt hur reglerna ska tolkas, säger han. Sedan vet jag inte om gemene man tycker det, men det är ju praxis att man söker bygglov innan man börjar renovera.

Såg förmildrande omständigheter

Summan för den överträdelse Ekelund har gjort sig skyldig till är normalt 35000 kronor, men nämnden ansåg att det fanns förmildrande omständigheter och halverade beloppet.

– Vi tycker inte att hela summan stod i proportion till överträdelsen. Han har ju inte börjat använda lokalen till uthyrning än och har inte haft någon ekonomisk vinning av den, säger Claes Hägermalm.

På frågan om Patrik Ekelund tycker storleken på straffavgiften känns rimlig säger han:

– Summan är säkert rimlig. Jag har inga synpunkter på det egentligen. Det är mycket pengar, men har jag gjort fel betalar jag.

LÄS MER:Ny sommar med poolhäng på Tånga: ”Helt grymt”

LÄS MER:Patrik Ekelund sålde vandrarhem – till sig själv

LÄS MER:Tångahallen AB sålde hus till släkting: ”Klantigt gjort av oss”

ANNONS