Förra året besöktes Upptäckartorget av många leksugna barn, bland annat syskonen Vilmer och Kasper Linde.
Förra året besöktes Upptäckartorget av många leksugna barn, bland annat syskonen Vilmer och Kasper Linde. Bild: Jenny Schagerlind

Upptäckartorget kommer tillbaka: ”Blir aktiviteter hela dagarna”

Nu är det klart, Vårgårdas somriga lekplats Upptäckartorget kommer tillbaka. Den här gången med djungeltema, ännu fler aktiviteter och en stor uppblåsbar hoppborg. Dessutom blir det aktiviteter för barn i Dahls park på Klockarebolet.

ANNONS
|

LÄS MER:Sommarsuccén kan bli en permanent lekplats

LÄS MER:Upptäckarglädje på Vårgårdas somriga lekplats

Under onsdagen bekräftar kommunens näringslivsansvariga Johanna Heleander att Upptäckartorget kommer tillbaka i sommar.

– Ja, det är klart nu. Det blir de tre första veckorna på sommarlovet. Vi kommer att engagera fler feriejobbare i år och ha aktiviteter hela dagarna. Inte bara på förmiddagarna som förra året, berättar hon för AT.

Upptäckartorget är en sommarsatsning som startade i fjol. I samarbete med Vårgårda Centrumförening såg kommunen till att förvandla Murartorget i Vårgårda till en somrig lekplats.

En stor sandlåda, sittplatser och två lekställningar kördes till torget. De första veckorna fanns även feriearbetande ungdomar på plats för att hålla i olika aktiviteter för barn.

ANNONS
Såhär såg det ut på Murartorget förra sommaren då Upptäckartorget lanserades första gången.
Såhär såg det ut på Murartorget förra sommaren då Upptäckartorget lanserades första gången. Bild: Jenny Schagerlind

Sandlådan från förra året, där man kunde gräva efter konstgjorda dinosaurieskelett, kommer tillbaka i sommar. Utöver det har kommunen köpt i en stor uppblåsbar hoppborg.

Både hoppborgen och dekoren på torget kommer att ha djungeltema, avslöjar Johanna Heleander.

– Vi håller på att jobba på dekoren just nu och tar hjälp av några lokala företag. Det ska bli stora blommor och blad i återvinningsbart material, säger hon.

Förra sommaren jobbade ett 10-tal ungdomar med projektet. I år utökar kommunen den skaran till 16 och planerar för ännu fler aktiviteter.
Förra sommaren jobbade ett 10-tal ungdomar med projektet. I år utökar kommunen den skaran till 16 och planerar för ännu fler aktiviteter. Bild: Jenny Schagerlind

Nytt för i år är att man involverar ytterligare en lekplats i projektet, nämligen den permanenta lekplatsen i Dahls park på Klockarebolet. Feriearbetarna utökas i år till 16 och hälften av dem kommer att hålla till där för att hitta på lekar och aktiviteter tillsammans med barnen. Längs en snitslad bana mellan lekplatserna blir det dessutom digital deckarvandring.

Att satsa på en sommarlekplats även i år kändes självklart, tycker kommunens kultur- och fritidschef Hampus Haga.

– Ja, absolut! Vi fick jättefin respons från de som besökte Upptäckartorget förra året. Framför allt gillade folk att det hände något i centrum och tyckte att det blev en bra mötesplats.

Förra året fick sittplatser och lekställningar stå kvar hela sommarlovet, men i år kommer de att plockas bort efter tre veckor. Det blir alltså en kortare men mer innehållsrik satsning den här gången.

LÄS MER:Kungsgatan prioriteras i ny handelsstrategi

ANNONS