Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Daniel Filipsson (M) säger att han beklagar det skick som Nolhalla befinner sig i. Bild: Katrin Niklasson

Filipsson (M) ber om ursäkt för ishallen

Dagen innan julafton fick AT-sporten en pratstund med kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M) om det som sagts, sägs, och kommer sägas i ishallsfrågan från kommunens sida.
– Vi som kommun ber om ursäkt för den miljö som klubbarna befinner sig i, säger han.

LÄS MER: Alingsåshem svarar på kritiken

LÄS MER: Flera spelare sjuka efter vistelse i Nolhalla

LÄS MER: Alingsåshem agerade inte trots varning

Filipsson säger att han reagerar kraftigt på den granskning som AT-sporten gjort om miljön i Nolhalla ishall.

– Det är rent bedrövligt naturligtvis, och jag tycker det är bra att man granskar det. Sedan finns det en fastighetsägare i Alingsåshem som måste träda fram och ta sitt ansvar. Om uppgifterna stämmer, vilket jag med tanke på alla vittnesmål inte tvivlar på, är det bedrövligt och under all kritik att man låtit fastigheten förfalla till ett så dåligt skick att barn och ungdomar blir sjuka av den.

Så det landar i Alingsåshems knä?

– Så känner jag, sedan är det ändå kommunen i slutändan. Men internt hos oss har vi uppdelningen att bolaget äger fastigheten och då är det min och kommunledningens bestämda uppfattning man också har ansvar att sköta den.

Finns det inte ett politiskt ansvar i det här?

– Det finns alltid ett politiskt ansvar. Det finns en styrelse i bolaget och en kommunstyrelse, politiken är alltid ytterst ansvarig. Men hade detta hänt i en skola eller förskola som Alingsåshem äger hade det inte blivit en kommunstyrelsefråga. Det är en fastighetsägarfråga.

Om den utredning som nu utlovats av Alingsåshem finner att hallen måste stängas ner, vad kan ni från politiken göra för att hjälpa de två drabbade föreningarna?

– Exakt just nu har jag inte svar på det. Men det kanske handlar om att hitta andra isytor, snabbygga något eller göra akuta investeringar i hallen. Det får vi se då.

Står ni redo från politiskt håll att hjälpa till om det skulle behövas?

– Ja det kan jag nog säga utan tvekan, stängs hallen ner under lång tid måste kommunen och fastighetsägaren agera.

När du uttalade dig kring ishallen 2013 i AT:s spalter, hur var er syn på den då?

– Vi kanske inte hade koll på hur dålig ishallen var då, men vi visste att istiden var begränsad. Då var även projektet “is och gräs” högst aktuellt, ett bra projekt enligt oss. Runt 2013-14 blev vi medvetna om det stora behovet så inför 2014 tog vi i M fram en lösning för att investera ganska kraftigt i nya hallar.

De 350 miljonerna som bland annat skulle komma från försäljning av lägenheter från Alingsåshem, samt andra kommunala fastigheter?

– Precis. Jag såg redan då, snart sju år sedan, att ekonomin var pressad och att vi behövde sälja för att investera. Vi hade ett färdigt paket, men dessvärre var det inte många andra som tyckte det var en bra idé samtidigt som vi förlorade valet 2014 med en ny politisk ledning 2015-16 som följd. Hos dom anser jag att prioriteringen kring ishallen var noll, det gjordes ingenting. Sedan kom Alliansen tillbaka 2017 där jag gjorde nästa uttalande.

Om vi backar bandet något igen så sa du 2014 att is och gräs-projektet var “för bra för att nonchalera”. Var det inte så att ni nonchalerade det, då det inte hände något?

– Utan att urskulda mig kan jag säga att jag inte fick majoritet för de idéerna. Dels för att det inte fanns politisk majoritet och dels för att det inte fanns pengar. Svårare än så var det inte och jag står fast för mina uttalanden och löften. Men får jag inte majoritet för mina förslag hos kommunstyrelsen så faller det.

Ska man då inte vara försiktig med vad man lovar, innan man faktiskt har den majoriteten?

– Jag tycker inte det, man ska vara tydlig som politiker med vad man vill och det har jag varit. I en valrörelse lovar man saker man ska genomföra om man får majoritet, men man får inte alltid det. Jag och många andra som varit engagerade har haft en tydlig ambition och det är den fortfarande.

2017 uttalade du dig igen i ärendet och då gavs tummen upp för en ny ishall, och det skulle tas fram en detaljerad plan och påbörjas upphandling. Du sa även att det här kunde göras med Alliansens budget och inte den rödgröna då den inte fanns med i deras. Det sades också att en ny ishall skulle stå klar 2020. Så kommer det ju inte bli och jag undrar vad som hände?

– Vi gav alla uppdrag som vi behövde ge från fullmäktige till kommunstyrelsen, Alingsåshem och dåvarande kultur- och fritid. Vi ville ha underlag för två isytor för att kunna trycka på knappen.

Ja du sa senare det året att två isytor är planen och att “körorder är utfärdad”.

– Ja, två isytor på befintlig plats. Men under 2017, när körordern var given, gick vi in i den ekonomiska krisen vilket innebar fullt fokus på att sanera den kommunala ekonomin. Vi fick upp ögonen i kommunledningen hur vår finansiella situation såg ut och vi fick ta stora grepp för att säkra kommunkoncernerns ekonomi. Under 2017-18 var det den springande punkten, och planeringen för ishallen fortgick men på sparlåga. Andra prioriteringar behövdes. Nya förskolor, ny skola i Noltorp, ny brandstation och sedan nytt reningsverk.

– Detta var det här jag pekade på redan 2013, att vi hade ett finansiellt problem. Sedan dess har Alingsåspolitiken kommit ikapp det resonemanget och medvetenheten har ökat att vi har en finansiell begränsning. Nyinvesteringar i idrottshallar har fått stryka på foten på grund av de andra investeringarna vi behövt göra. Idag återfinns inte finansiering för nya isytor i någon budget. Men nu någon gång första kvartalet 2020 ska den slutgiltiga rapporten kring det här komma.

Sedan sa ni att arbetet kring en ny ishall skulle utredas skyndsamt och behandlas politiskt under 2019. Det har det inte gjort. Varför?

– En del har kommit upp i kultur- och utbildningsnämnden. En rapport som nu skickats hit och bereds. Behovet vet vi, men lokalisering och finansiering kvarstår.

Kommer ni klara av att finansiera det här?

– Det är den springande punkten och det är det vi sitter med nu. Min ambition är att klargöra lokalisering och även ta i finansieringen under första kvartalet 2020. Men då krävs det att politiken i kommunen vågar prioritera och inse vilket ekonomiskt läge vi befinner oss i. Svagheten i Alingsåspolitiken är att många gärna ropar ja, men när man sedan ska besluta så prioriteras inte det. Det uppstår en vånda, “Alingsåsvånda” kan man kalla det.

Men under dom senaste sju åren har det bara varit rödgrön budget i två år, i övrigt har det varit en Alliansbudget. Och du sa att du redan 2013 såg att det skulle bli problem med finansieringen. Ska du då verkligen komma med de löften och de datum kring en färdig hall som du gjort, när du ändå visste om det ekonomiska läget?

– Man kan vända på det och säga att hade vi inte sagt något, inte lovat någonting någonting någon gång – hade det varit bättre? Min ambition var att tydligt förklara för föreningarna att vi ser behovet och lovar att lösa det, med ett utsatt datum. Det tycker jag inte är fel även om datum är vanskligt. Det är också ett sätt för mig att sätta press på mig själv och min organisation.

Det kan inte vara så att föreningarna, när dom får löften, inte driver frågan och utövar de påtryckningar som man annars hade gjort om man inte fått löften? Föreningen kanske vaggas in i falsk trygghet att något är på väg att hända när det egentligen inte är det.

– Så kan det vara naturligtvis. Vi har haft en bra dialog med föreningarna och varit öppna med ambitioner och vad vi brustit i. Men visst, dom hamnar i en sits där man talar om för föräldrar och andra att en lösning är på gång från kommunen som sedan inte kommer. Det kan vi bara beklaga.

Var är du mest självkritisk i den här frågan, om du nu är självkritisk?

– Jag tycker att vi skulle ha haft en ishall redo och klar redan 2016-17. Det hade varit rimligt utifrån de besked och signaler vi gav några år innan.

– Sedan är det viktigt att säga att vi har en organisation i kommunen som nått vägs ände, med fyra huvudmän i en huvudman. Alingsåshem, samhällsbyggnadskontoret, en hyresgäst i kultur- och utbildningsförvaltningen och så kommunstyrelsen som sitter på pengarna. Det är en stor brist som kommundirektören har uppdrag att lösa. Vi behöver en annan struktur, för vi klarar inte av den som den är nu. Vi kan inte leverera och ge besked, det är för uppdelat och det har blivit tydligt i ishallsfrågan. Det är obegripligt att en fastighetsförvaltare som Alingsåshem satt en fastighet i så här dåligt skick som Nolhalla, det är ofattbart för mig.

Vad skulle du säga till konståkningen och hockeyn idag, kring allt, här och nu?

– Att vi som kommun ber om ursäkt för den miljö som dom befinner sig i. Det är undermåligt och inte värdigt en verksamhet 2020. Det är en ärlig och uppriktig från hela kommunkoncernen. Sedan uppskattar jag i detta att föreningarna varit så positiva och lösningsfokuserade i sin dialog med kommunen. Förståelsen har varit stor. Sedan förstår jag också att måttet är rågat och det kan jag bara ta till mig och sätta ytterligare full fart på vår organisation.