Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Alvén, sportchef Elitfotboll Dam. Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Stefan Alvén, sportchef Elitfotboll Dam. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Alvén efter avhoppen: "Behöver bli proffsigare"

Stefan Alvén, sportchef på EFD (Elitfotboll Dam) tror att avhoppen från Elitettan på sikt kan vara en positiv sak.
– Vi behöver bli mer proffsiga och de föreningar som är kvar behöver bli det med, säger han.

LÄS MER: Klubbchefen höjer ett varningens finger

Efter Kungsbacka DFF:s besked på onsdagskvällen att man drar sig ur Elitettan, har nu tre lag hoppat av (Assi och LB07 är de andra två).

Stefan Alvén, sportchef på Elitfotboll Dam, säger till AT-sporten att det finns flera slutsatser man kan dra av det.

– Det har varit lite olika anledningar för de olika klubbarna varför dom dragit sig ur. Ekonomi i LB:s fall, spelarbrist i Assi och lite av båda hos Kungsbacka. Jag tror vi ser en konsolidering i svensk damfotboll just nu där de som har elitlag på herrsidan startar damverksamhet och har ambitioner att klättra. Det gör också att dom lockar både spelare och samarbetspartners till sig.

– Det syns kanske tydligast hos Malmö FF just nu men även i Göteborg är det på gång och också hos Elfsborg. I framtiden kommer vi ha en tuffare konkurrens på elitnivå för damer.

Vad tror du det betyder på sikt för mindre klubbar? Kommer dom ha svårt att hävda sig?

– De som kommer klara sig i den hårdnande konkurrensen är de föreningar som har en bra organisation och ekonomiska resurser, samt befinner sig i en region med tillräckligt bra spelarunderlag. Och där är det inte en vild gissning att säga att de större klubbarna har just detta.

– Men det finns absolut möjligheter för mindre klubbar att vara med och konkurrera. Det finns det fina exempel på, där man sluter sig samman i området och jobbar in partners. Men troligen kommer det finnas fler elitlag kring storstadsregionerna framöver.

Hur ser EFD på att tre lag drar sig ur Elitettan? Skadar inte detta varumärket?

– På sikt tror jag det kan gynna elitfotbollen i Sverige på damsidan, för de som är kvar behöver bli ännu vassare på att skriva samarbetsavtal med sponsorer. Då sitter man inte där i februari med ett muntligt löfte som inte längre gäller. Vi behöver bli mer proffsiga i klubbarna och de som blir kvar kommer också att behöva vara det.

Man tvingas till det, mer eller mindre?

– Ja, ungefär så. Man vill ju att klubbarna i framtiden har säkrat upp sina sponsorer under längre tid, med bindande skriftliga avtal.

Hur ser ni i EFD på den sportsliga biten, att lag drar sig ur på grund av spelarbrist?

– Vi vill ha föreningar som har en bred och bra ungdomsverksamhet från låg ålder ända upp till seniornivå. Då minskar sannolikheten att man behöver dra sig ur på grund av just detta. Som det är nu kan det lätt bli för många kortsiktiga lösningar där man raggar ihop en trupp i början av året. Det känns inte seriöst och elitmässigt.

Alvén tror ändå på framtiden, oavsett avhoppen.

– Jag känner tillförsikt! Vi har många unga, duktiga talanger och ett landslags som presterar på världsnivå. Sedan har vi ett nytt mediaavtal för OBOS Damallsvenskan som gör att damfotbollen når ut ännu mer. Det finns en marknad där ute och damfotbollen är på väg åt rätt håll, men det som händer i Elitettan handlar i slutändan om att bli mer proffsiga.