Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gerdsken och Vårgårda är två av lagen som drabbas. Bild: Mikael Svensson

Enkelserier för lokala lag: "Skapar en extra nerv"

För ett tag sedan sköts Allsvenskan, Damallsvenskan, Superettan och Elitettan upp.
Nu har Svenska Fotbollförbundet valt att göra samma sak i de lägre divisionerna.
Skillnaden är att division 2 och 3 herr samt division 1 dam avgörs som enkelserier.

Precis som i landets högsta serier skjuts spelstart till början av juni.

Lagen som påverkas i våra trakter är Gerdskens BK, Alingsås IF, Holmalunds IF (alla i division 3), Vårgårda IK (division 2) och IK Friscos damer (division 1).

– Vi hade lite på känn att serierna skulle skjutas upp med tanke på coronaviruset. Men att det skulle bli en enkelserie var väl inte riktigt lika väntat, även om jag förstår hur dom tänker. Sen kommer ju hälften av lagen få spela sex hemmamatcher och det är inte helt optimalt kan jag tycka. Å andra sidan blir det ändå tävling av det hela, om än i halverad form, säger Gerdskens tränare Niklas Andersson.

Hur blir det med kvalspel, vet du det?

– Enligt uppgift ska alla kvalspel gälla som vanligt.

Niklas Andersson säger vidare att man nu får tänka om lite kring upplägget inför den senarelagda säsongen.

– Dom som är på topp rent fysiskt nu får ta det lite lugnare, och spelarna som ligger lite efter får "steppa" upp träningen. Sen blir det inga träningsmatcher förrän i maj, och jag planerar att vi ska spela sex-sju stycken där.

Niklas Klingberg tränar division III-kollegan Alingsås IF:

– Att serien skjuts upp är ett helt korrekt beslut, sen kan jag personligen tycka att den trots allt borde avgjorts över 22 matcher. Men givetvis förstår jag också att det är svårt att få ihop alla bitar rent logistiskt. Samtidigt får man se det positivt; vi kommer att få spela division 3-fotboll i år även om det dröjer ett bra tag.

Han säger vidare att lagen som vill fajtas om topplaceringarna inte har råd att tappa många poäng.

– Vi ska spela om 33 poäng vilket innebär att varje match blir som en cup-match. Det skapar ju en extra nerv som ställer krav på både tränare och spelare, hälsar Klingberg.

Förbundsstyrelsen har också enats om rekommendationer till distrikten, som vägledning för den regionala och lokala tävlingsverksamheten, samt beslutat att tills vidare skjuta upp resterande matcher i det pågående futsalslutspelet för herrar.

– Svensk fotboll måste ta sitt ansvar och på bästa sätt försöka bidra till att situationen hanteras så effektivt som möjligt, så att riskerna för smittspridning minimeras. Men vi ser också till att det fortfarande, om man vidtar alla de åtgärder som Folkhälsomyndigheten uppmanar till, finns möjligheter att ägna sig åt fotboll runtom i landet. Det är också att ta ansvar för folkhälsan, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till förbundets hemsida.