x
x Bild: Bosse Åström

Grönt ljus för träningsmatcher i fotbollen

Västergötlands fotbollförbund ger grönt ljus för träningsmatcher, så länge man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det står klart efter att beskedet kommit på fredagen.

ANNONS
|

Det har varit en viss förvirring, efter Folkhälsomyndighetens besked, de senaste dagarna kring huruvida lokala lag under Västergötlands FF:s flagg får spela träningsmatcher eller inte.

VFF själva satt i dagarna och beslutade om saken och kom på fredagen ut med sina riktlinjer. Där står det att träningsmatcher får spelas, dock med Folkhälsomyndighetens rekommendationer i främsta rummet.

“SvFF konstaterar att Folkhälsomyndigheten återkommande sagt att det är möjligt att spela träningsmatcher och SvFF utgår från att de fysiska kontakter som sker vid en fotbollsmatch, och de begränsade resor som sker vid (särskilt lokala) träningsmatcher, är hanterbara.

Lokala träningsmatcher för lag, under den period då det inte kommer bedrivas seriespel, är tillåtet men matcharrangören ska alltid beakta Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott, bl.a. följande:

ANNONS

Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande.

Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.

Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter match.

Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.

Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.

Begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel”, skriver man på sin hemsida.

Man tillåter dock inte lokala cuper tills vidare, och ber om restriktivitet kring föreningars träningar:

"Lokala cuper får ej genomföras tills vidare. Föreningarna tillåts att byta datum för sina cuper, byts datum så skall VFF:s kansli informeras om detta.

Förening bör även begränsa antalet personer i och kring träningen, där ovan nämnda begränsning om 50 deltagare – är inklusive spelare, tränare och övriga närvarande, t.ex. föräldrar – är ett riktmärke."

ANNONS