AHK övertygade i ligapremiären

AHK kom helt rätt in i Handbollsligasäsongen 2021/22. HK Aranäs städades av på hemmaplan med 31–24 efter en stabil insats från hela det blåa gänget.

ANNONS
|

LÄS MER:En mer mogen Rickard Frisk vill visa vägen för sitt Alingsås

Mikael Franzén unnade sig att njuta lite efter en övertygande premiärseger.

– Jag tycker vi gör det ganska bra i första halvlek, sedan är det synd att vi ställer till det lite i andra. Men det är aldrig någon fara på taket. Vi stressar inte iväg, ligger under i första men nöter, nöter, nöter.

Aranäs var pigga under den inledande kvarten och ledde med någon boll innan AHK fick till framförallt försvarsspelet.

Sista elva minuterna innan paus släppte man bara ett mål bakåt och gjorde sju framåt för ledning 16–10.

– Vi var lite utspridda i försvarsspelet i början men vi fick hem det. Sedan kom det ett par extra räddningar och det gjorde att vi kunde gå ifrån, analyserar Franzén.

ANNONS

Gästerna skapade lite spänning i andra när man var så nära som 19–17.

Då kom Rickard Frisk tillbaka in i mål istället för Anton Hagvall, gjorde några bonusräddningar och såg AHK grabba tag om händelserna igen.

Mathias Pedersens 20–17 och Jesper Filéns “japanare” till 21–17 avgjorde matchen.

I slutet växte AHK:s ledning allt mer, inte minst tack vare en frustande Daniel Blomgren som satsade allt och lite till i sina attacker.

Bakåt fick Rickard Frisk briljera med flera fina parader som gladde Mikael Franzén.

– Det är många som levererar idag. Daniel Blomgren är jättehet, William Andersson Moberg, Frisk och Jesper Filén likaså. Vi gör samma saker hela matchen igenom och får många kontringar idag. Det är bra gjort trots att Aranäs vet om det och springer hem på oss.

Vad betydde det att Johan Nilsson kunde spela idag?

– Vi har inte kunnat se honom fullt ut på många träningar än men han har bra bollsläpp idag och är bra bakåt.

Efter avklarat verk mot Aranäs åker AHK nu till Serbien för att försöka säkra avancemang i Europa mot Metaloplastika, där man leder med sex mål efter hemmamötet i helgen som gick.

– Matchen ska vara flyttad mot den kroatiska gränsen så vad det innebär för publik och så vet jag inte, berättar Franzén.

Hur tänker ni inför den matchen när ni leder med sex mål?

– Absolut inget är klart, den marginalen är inte så mycket i Europa. Vi får vara ödmjuka och få till lite kontringar även där borta.

MATCHFAKTA

Alingsås HK – HK Aranäs 31–24 (16–10)

Målen AHK: Daniel Blomgren 7, Jesper Filén 7, Mathias Pedersen 5, Johan Nilsson 4, William Andersson Moberg 4, Rasmus Torbjörnsson 3, Jacob Lundahl.

Aranäs: Adam Wennerholm 11, Oscar Gentzel 4, Erik Karelius 3, David Florander 2, Tobias Torbjörnsson, Petter Donaldsson, Johan Ericsson, Jesper Gustavsson.

Utvisningar, AHK: 3x2 min. Aranäs: 3x2 min + direktrött kort.

Målvakter, AHK: Rickard Frisk 48%, Anton Hagvall 22%. Aranäs: Daniel Bergqvist 20%, Alexander Lindén 36%.

Domare: Jasmin Kliko, Rickard Canbro.

Publik: 750.

Utropstecknet: AHK stod för en väldigt fin hyllning av bortgångne Thomas Melin innan matchen. Det märktes på många att det var en speciell stämning i luften och detta var både värdigt och häftigt på samma gång.

Frågetecknet: Kommer Christoffer Thor få spela särskilt många matcher den här säsongen? Jesper Filén har under försäsongen visat att han kan bli både en attraktion och en målmaskin till vänster.

MATCHBETYG

2) Rickard Frisk

1) Daniel Blomgren

1) Jesper Filén

ANNONS