AHK spelar utan publik mot IFK Ystad

Alingsås HK spelar matchen mot IFK Ystad ikväll inför tomma läktare.
– Det är det enda rätta för att minska smittspridningen, säger ordförande Richard Fredriksson.

ANNONS
|

På torsdagsförmiddagen kom det definitiva beslutet från Alingsås HK – det blir match mot IFK Ystad men utan publik.

– Vi har följt det här noggrant den senaste veckan och allting intensifierades igår kväll när det blev ett förbud mot samlingar med mer än 500 personer. Vi fortsatte sedan våra interna diskussioner nu på morgonen och kom fram till att det enda rätta om vi nu ska minska smittspridningen är att inte ha någon publik alls. Sedan väntar vi på att andra besked följer, säger ordförande Richard Fredriksson till AT-sporten.

– Det här beslutet gäller för kvällens match. Under torsdagseftermiddagen har Björn Eriksson från Riksidrottsförbundet samlat alla specialförbund, inklusive handbollen där såväl förbundet som Peter Gentzel från ligans sida, finns med för att föra en diskussion, fortsätter han.

ANNONS

Alingsås HK har också meddelat de andra två hemmalagen som spelar ikväll, HK Malmö och Ystads IF, sitt beslut.

– Det skulle bland annat arrangerats gratismatcher där men det har dom valt att inte göra. Dom ämnar köra med maximalt 500 närvarande men vi har meddelat dom muntligen och skriftligen att vi kör utan publik.

– Sedan är det möjligt att dom ändrar sig under dagen men det är upp till klubbarna själva. Båda tyckte kanske att vi borde kört 500 vi med, men hade samtidigt förståelse för vårt beslut.

Hur jobbar ni vidare?

– Nu kommunicerar vi ut till de som köpt enskilda biljetter för matchen samt säsongsbiljettsinnehavare via både sociala medier och hemsidan. Sedan kommer vi maila runt 1 100 adresser som inkluderar allt från biljettinnehavare till press och annat, där Lenda Lindqvist har järnkoll. Några kommer vi dessutom ringa, äldre som vi vet inte har mail. Det kommer säkert stå några och stampa utanför Estrad ändå ikväll men dom får tyvärr vända i dörren.

Fredriksson ber om förståelse för den uppkomna situationen.

– Jag tror många människor har just förståelse för den akuta situation vi befinner oss i och att vi inte vill bidra till smittspridningen. Cmore kommer sända matchen precis som vanligt och press får vara närvarande.

Hur ser ni på den ekonomiska smäll som det innebär att spela inför tomma läktare?

– Vi har sagt att, precis som regeringen sa igår kväll, den ekonomiska aspekten får stå tillbaka. Först och främst måste vi göra vårt för att hindra pandemin. Sedan är det såklart en jättesmäll ekonomiskt men det får vi ta löpande. Men det kommer drabba vår ekonomi givetvis.

Hur nära är ni ett beslut kring Potatiscupen?

– Vi ska klara av den här matchen idag på bästa sätt och sedan sätta oss imorgon och prata om det. Maria Sundén som håller i cupen har redan dialoger igång med leverantörer och klubbar och den tar vi vidare imorgon.

Vad gäller kring HP Alingsås och damernas matcher i helgen?

– Även de två matcherna kommer vi ta diskussioner om imorgon.

ANNONS