I våras blev det finalförlust mot Sävehof. I år utses ingen svensk mästare i den svenska handbollsligan.
I våras blev det finalförlust mot Sävehof. I år utses ingen svensk mästare i den svenska handbollsligan. Bild: Mikael Svensson

Inget SM-guld den här gången heller

På fredagsförmiddagen kom beslutet från svenska handbollförbundets tävlingskommitté om resten av säsongen. Alingsås blir inte svensk mästare, då man väljer att inte utse någon för 2019/20.

ANNONS
|

LÄS MER:AHK-ordföranden: "Klokt beslut"

Besked kring samtliga serier på herr- och damsidan kom på fredagsförmiddagen och för Alingsås HK:s del var två beslut extra betydelsefulla.

Det första handlade om huruvida något lag ska utses till svenska mästare, och förbundet valde att inte utse någon. Man motiverade det på följande vis:

“Kapitel 4 i Svenska Handbollförbundets tävlingsbestämmelser slås fast hur svensk mästare ska utses. Utdrag ur § 4:1: Tävlingar om Svenskt Mästerskap anordnas enligt bestämmelser som utfärdas av Svenska Handbollförbundet och gäller Riksidrottsförbundets mästerskapstecken. SM för seniorer utgörs av SM-slutspelet. Eftersom SM-slutspelet inte genomförs kommer heller inte någon svensk mästare utses.”

Däremot kommer Alingsås HK erbjudas den första platsen till Europaspel som annars hade gått till den svenska mästaren. Det handlar i dagsläget om European Handball League.

ANNONS

“Platser till Europacupspelet säsongen 2020-2021 delas ut utifrån befintliga sluttabeller. Seriesegraren erbjuds den plats som svensk mästare skulle ha erbjudits. Därefter erbjuds platserna i fallande skala till serietvåan, -trean och så vidare.”

I övrigt beslöts det att inget kvalspel kommer spelas i svensk handboll den här säsongen. Därmed är säsongen över för Sörhaga HK:s del, som skulle kvalat mot division 1.

För serien kommande säsong innebär det att HK Aranäs tar klivet upp som segrare i allsvenskan, och HK Varberg blir kvar då man hade chansen i en sista omgång att undvika direktnedflyttning. Därmed spelas Handbollsligan med 15 lag 2020/21.

Texten uppdateras...

LÄS MER:Profilen har gjort sitt sista mål i AHK-tröjan

ANNONS