Ishallsutredningen: Två isytor behövs i Alingsås

En huvudarena med läktare för 800 personer med en träningsrink i direkt anslutning – allt lokaliserat i Nolhagaområdet. Där har ni resultatet av utredningen kring en ny ishall i Alingsås som i dagarna blev klar.

ANNONS

LÄS MER:Spaningen: isen blir het fråga

LÄS MER:Utredningen av ny ishall snart klar

Bengt-Göran Kullner är den som lett utredningen kring en ny ishall och han säger att det står utom allt tvivel att en isyta till är nödvändig i staden.

– Jag läser just nu en gammal utredning som vi gjorde 2016, där det står att Nolhalla var en uterink på 70-talet som sedan fick ett tak på 80-talet. Så vi pratar fortfarande om en utomhusrink dimensionerad till 70-talets behov.

– Ska föreningarna i hallen ha minsta chans att utvecklas, bedriva träning och tävling på drägliga tider så måste vi ha en till isyta. Och då kanske vi inte pratar om a-lag i Frölundas klass utan framförallt ungdomars chans att bedriva bra idrott, både inom konståkning och ishockey, säger han.

ANNONS

Som man kan se i illustrationen till den här artikeln, är huvudspåret en huvudarena med läktare, omklädningsrum, café och andra ytor samt en renodlad träningsrink bredvid.

Var den träningsrinken skulle ligga var det stora bekymret för Kullner.

– Det är det vi jobbat på sedan i somras. Vi pratar om 8 000-8 500 kvadratmeter yta och har tittat på alternativa ställen i Alingsås som inte är Nolhaga. Men förutom Savanannen (skratt) så finns det inga sådana ytor om man inte tar sig utanför stadskärnan.

Därför, säger Kullner, blev det naturliga fokuset Nolhaga.

– Vi kände att vi var tvungna att undersöka om vi verkligen kunde få plats med den andra isytan här, kunde vi runda de frågetecken som fanns? Då är det faktiskt så att eftersom vi redan har en ishall behöver vi inte leta upp alla de kvadratmeter som krävs.

Den tillkommande träningsrinken kommer bara innehålla just en isyta, säger Kullner.

– Grundtanken är en arena med runt 800 personers kapacitet och en träningsrink på 60x30 meter med runt fem meter runtom som man sedan bygger in. Omklädningsrum och allt sådant kommer vara lokaliserat i huvudarenan.

Grundtanken är en arena med runt 800 personers kapacitet och en träningsrink på 60x30 meter med runt fem meter runtom som man sedan bygger in.

I utredningen påpekas två specifika hinder för placeringen; en detaljplan som behöver ändras samt ett strandskydd som behöver lösas.

– Vi tolkar de här två detaljerna som överkomliga och tycker vi har skäl till dispens i strandskyddet hos Länsstyrelsen. Eftersom det redan finns en hall i området innebär det att vi inte behöver belasta en plats till, dessutom kan vi få synergieffekter mellan de två då dom delar på samma kylanläggning och så vidare.

Den nya ytan det handlar om är den där det idag ligger tennisbanor. Dessa kommer i så fall flyttas till andra sidan av tennishallen.

– Alingsås Tennisklubb är informerad om våra tankar men diskussionen är inte färdig där än, påpekar Kullner och säger att han är nöjd med förslaget:

– Vi tycker det ser bra ut och vi föreslår att man jobbar vidare med den här lösningen.

Rivs Nolhalla eller används den vidare?

– Den frågan passar jag på och hänvisar till nästa steg i utredningen. Nu måste det göras en förstudie kring hur det ska se ut och hur man går vidare med byggnadens innehåll och utformning. Vi är inte riktigt där än. Men jag kan tycka att det låter rimligt att den stora anläggningen i alla fall görs så ny som möjligt. I övrigt är det ekonomiska aspekter som fastighetsägaren Alingsåshem får svara på.

LÄS MER:Därför avråder kommunen från större sammankomster

ANNONS