Lukas Larsson, i mitten, var bara bäst när det gällde som mest.
Lukas Larsson, i mitten, var bara bäst när det gällde som mest. Bild: Lars Björking

Lukas skrev in sig i historieböckerna efter SM-succén

1995 tog Karin Aneland-Thern hem Skogshjortarnas första JSM-guld när hon vann natt-SM i D18. I helgen var hon på plats utanför Orsa och fick se Lukas Larsson göra henne sällskap i historieböckerna.
Alingsåskillen vann H20-klassen över medeldistans med 25 sekunders marginal ner till tvåan.

ANNONS
|

Efter ett struligt lopp i förra veckans långdistans, hade man kunnat tro att Lukas Larsson hade fått ett stukat självförtroende.

Men när orienterarnas SM-tävlingar fortsatte med medeldistansen, kom han tillbaka med besked och sprang hem guldet i H20-klassen.

Lukas gjorde ett stabilt kvallopp, som räckte till en startplats mitt i fältet på lördagens A-final.

Förutom honom, var det bara Ebba Thern som lyckades ta sig vidare till A-finalerna av Skogshjortarnas sju startande juniorer.

För Ebba blev finalen i D18 ett lopp hon helst vill glömma. Lukas däremot, lär minnas sitt lopp resten av livet.

– Jag gjorde några 30-sekunders missar i början, berättar Lukas, men mittdelen gick riktigt bra och på slutet var det mest bara löpning. Jag lät orienteringen styra den här gången och det gick ju bra.

ANNONS

Han gick i mål som ledare, men eftersom de som varit snabbare i kvalloppet startade efter, blev det en lång väntan i ledarfåtöljen vid mål.

– Jag hade ju missat i början, så efter den första radion var de flesta före. Men sen vid den andra radion var det ingen som var snabbare.

Sakta men säkert gick det upp för honom att det var ett riktigt bra lopp han hade åstadkommit.

– Jag hade väl räknat med topp tio, fortsätter Lukas, men så var några av de bästa sjuka och då tänkte jag väl att det kunde gå ännu bättre. Och jag tog den chansen.

Han vann han med 25 sekunder till godo, men bakom tvåan var det tätt, med ytterligare sju löpare inom en minut.

I fjol knep Lukas bronspengen i H18 och eftersom han har ett år kvar i juniorklass, har han alla möjligheter att jaga JSM-medaljer ytterligare ett år.

Åtta i stafetten

På söndagen avgjordes SM-stafetterna på samma plats utanför Orsa. Lukas briljerade än en gång med ett monsterlopp, då han tog in fem minuter på täten på slutsträckan och tog det unga juniorlaget i mål på en fantastiskt fin åttondeplats.

Skogshjortarnas ännu yngre tjejlag med systrarna Ebba och Stina Thern, tillsammans med Julia Rosén var inte mycket sämre.

De slutade på tolfte plats, med smak på mer.

Båda lagen var bäst bland de västsvenska klubbarna och underströk än en gång att Alingsås unga orienterare tillhör de bästa i landet.