Lisa Johansson jublade efter segern.
Lisa Johansson jublade efter segern. Bild: Jörgen Björme

”Minis” kyla blev avgörande när AFC fixade tre poäng

Efter många om och men kom den då till slut; Alingsås FC:s första vinst i Elitettan. Lisa ”Mini” Johansson blev stor matchhjälte när hon prickade in segermålet, 1–0, på straff mot IFK Kalmar.

ANNONS
|

– Det var egentligen ingen bra straff och jag hade lite flyt. Men bollen skulle bara in, säger inhopparen Lisa Johansson med ett stort skratt efter segern.

Detta var egentligen AFC:s match från start till mål.

Hemmalagets första riktigt vassa attack stod en företagsam Stina Jensen för, men hennes skott täcktes ut till hörna.

I efterdyningarna av den behöll AFC trycket och med matchklockan på 13 minuter gick en hemmaspelare omkull.

Domaren pekade på straffpunkten och fram klev Taylor Townsend. Straffen var dock inte alls bra, och amerikanskans skott gick mitt på gästernas målvakt.

Missen till trots var det AFC som tog hand om taktpinnen och man visade med eftertryck att man ställt in siktet på säsongens första trepoängare.

ANNONS

Återigen var Stina Jensen på hugget efter knappa 35 minuter men hennes skott i bra läge seglade över ribban.

Gästerna å sin sida hade väldigt svårt att komma igenom AFC starka försvarslinje och agerade väldigt frustrerat. Smålänningarna skulle dock få en fin chans att ta ledningen med bara minuter kvar, men skottet från Tabby Tindell gick över.

Fortsatte trycka på

Hemmalagets Alma Öberg fortsatte på den inslagna vägen i början av andra. Hennes avslut överlistade sånär Kalmars målvakt som hindrade målet från påhälsning via en fin parad.

– Första halvlek var svinbra och jag tycker att vi fortsatte trumma på i andra. Det mesta av spelet var ju förlagt till deras planhalva och det kändes som att vi hade bra kontroll hur på matchbilden, säger Lisa Johansson som byttes in efter pausen.

Ett par minuter efter Öbergs läge var gästerna framme i en farlig attack och Karolina Bucaro Stenman fick visa sig på styva linan mellan stolparna.

Efter den möjligheten fick Kalmar lite mer att säga till om, men det var fortsatt hemmalaget som dikterade villkoren.

Nämnda Alma Öberg och Stina Jensen var ständigt på språng och hotade ständigt med sina löpningar i djupled.

De heta målchanserna var dock lätträknade, och känslan var att orken började tryta en smula hos de grönklädda.

Men så, från ingenstans, sprintade Olivia Sultan ifrån sin försvarare och drogs ner i straffområdet.

För andra gången den här lördagen pekade domaren på straffpunkten. Den här gången gjorde inhopparen Lisa ”Mini” Johansson inget misstag, även om Kalmar-målvakten faktiskt var på bollen.

Målet kom efter 74 minuters spel.

– Jag gillar inte att sitta på bänken och var verkligen sugen på att bidra. Det har flutit på bra under träningarna i veckan och såhär direkt efteråt har jag inga känningar alls i knät, säger Lisa.

Var det givet att du skulle ta straffen?

– ”Camme” (Rebecca Cameras) ville inte, så då gick frågan till mig. Det var bara att kliva fram. Jag försökte inte att tänka så mycket och nu räckte det ju med en ganska dåligt slagen straff, haha!

Resterande del av matchen var det Kalmar som tryckte på för ett kvitteringsmål, men ett heroiskt AFC släppte inte ”en jävel över bron”.

Glädjescenerna hos hemmaspelarna efter slutsignalen vittnade om att det var tre ruggigt efterlängtade poäng.

Inte undra på det efter den tuffa starten på serien.

Elitettan, omgång fem

Alingsås FC - IFK Kalmar 1–0 (0–0)

Mål: (74) 1–0 Lisa Johansson, straff.

Varningar, AFC: Ebba Handfast. Kalmar: Mimmi Asperot, Ingrid Wixner.

Domare: Maral Mirzai Beni.

Utropstecknet: Sättet som Alingsås FC hanterade den här matchen imponerade stort på mig. Extra imponerande med tanke att man saknade sin viktigaste spelare i form av Moa Jarl. 1–0 var synnerligen i underkant.