Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Montage.

Marcus Löfström: "Rädd att vi snart inte har isverksamhet i Alingsås"

Resultatet av Nolhallaundersökningen är här men blir någon lyckligare över det? Och vad betyder det i långa loppet för Alingsås isverksamhet?

LÄS MER: Bekräftat: Stora brister i Nolhalla

Då har vi det svart på vitt.

“Äntligen”, tror jag många tänker nu när dom får höra om vad företaget NOBAB hittat under sina undersökningar av Nolhalla.

Men fler tänker nog “så dags nu”, eller “det här är väl inget nytt”. För problemen med ishallen har inte bara varit kända av många, dom har dessutom funnits där så länge nu att det blivit vardag för de som jobbar och vistas där nere.

Att det skulle krävas artiklar i Alingsås Tidning för att en så pass omfattande undersökning som nu gjorts, faktiskt blir av kan man såklart tycka en hel del om. Alingsåshems Britt-Inger Wallin säger till AT de som alla nog kan hålla med om – med facit i hand skulle detta gjorts för länge sedan.

Upprättelse?

Jag är såklart bara en alldeles vanlig lekman när det gäller det jobb som företag som NOBAB utför. Men rapporten som ligger bredvid tangentbordet när jag skriver detta är ändå relativt klar och lättförståelig i sin utformning.

Det finns flera ställen i byggnaden med “mikrobiella skador” (definierat som förekomst av svampar och bakterier) av varierande grad och NOBAB konstaterar i sin slutsats att personer som är känsliga mycket väl kan må dåligt av att vistas i hallen.

Precis som det vittnats om i AT:s spalter med andra ord. Och jag vet inte om de som drabbats av dåligt mående i hallen känner någon slags upprättelse nu när man har allt svart på vitt, det vet jag ärligt talat inte. Dom visste ju hur dom mådde redan innan.

Plåster på öppna sår

I rapporten står även att läsa att det finns två vägar framåt för att komma till bukt med problemen. Det ena är en rivning av hallen och uppförande av en ny som är “fuktsäkerhetsprojekterad för de belastningar som råder på denna typ av byggnad”. Den andra, och den som man nu väljer, är att sanera.

NOBAB bedömer att de skador som finns i hallen kommer minska avsevärt genom den sanering man föreslår och att då “det stora flertalet inte kommer reagera eller få besvär av att vistas i lokalerna”. Så bra för de stora flertalet.

Man konstaterar också att sanering innebär att det är någon fara för fortsatt verksamhet i lokalerna under ytterligare tid.

Hur lång tid är “ytterligare tid”? Tja, ett till två år. Kanske. Så säger rapporten.

Så alternativet man nu väljer här är att sätta plåster på öppna sår för att verksamheterna ska kunna fortsätta hyfsat problemfria i ett till två år till.

Oro för framtiden

Men sedan då? Vad händer sedan? Och vilka kommer vilja utsätta sig själva för risken att befinna sig i Nolhalla?

Corona-pandemin kunde på det sättet inte kommit mer olägligt för konståkningen och hockeyn. För står det en ishall klar efter de ett till två år Nolhalla kan vara fortsatt brukbar i sin nuvarande form, är det ett “miracle on ice” som inte varken Lake Placid eller Lillehammer kan matcha.

Jag är rädd för att vi inom fyra år inte har någon aktiv isverksamhet i Alingsås längre. Och det är, som jag tidigare konstaterat i dessa spalter, en skam för Alingsås.

LÄS MER: Filipsson (M) ber om ursäkt för ishallen

LÄS MER: Uppgifter: Mögel har hittats på flera ställen i Nolhalla

LÄS MER: "Nolhalla är en skam för Alingsås"