Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Mikael Svensson

Christian Stål: Satsa på en försäsongsserie när tiden är inne

När den lokala fotbollen högst troligt skjuts upp på bred front kan en försäsongsserie på sikt vara ett bra alternativ. Men innan dess bör alla träningsmatcher ställas in, tycker Christian Stål.

Västergötlands fotbollförbund kom under fredagen med beskedet att säsongen för de lag som finns under deras paraply skjuts upp till 21 juni.

Det innebär att tränarna helt tvingas tänka om.

Gerdskens Niklas ”Knicken” Andersson sa i en intervju att april kommer bli en lugn månad vad gäller träningsmatchandet. Dels på grund av respekt för det virus som skakar Sverige, men även för att man haft seriestarten om ett par veckor som det givna målet.

Vi är ännu inte inne i april, men jag gissar att lagen dag för dag kommer att utvärdera situationen och se över hur man ska planera den nya försäsong som nu faktiskt uppstått.

Vårgårda IK i division 2 har exempelvis redan helt pausat sin verksamhet.

Just nu finns inget förbud kring träningsmatcher, men jag tycker att man ska stoppa alla matcher på obestämd tid. Allt för att lagen på så vis bidrar till att begränsa smittan – och på sikt ges en ärlig chans att verkligen genomföra en nedbantad säsong.

Att få kontroll på den pandemi som skoningslöst drar fram över hela jordklotet går före allting annat.

Måste få drömma lite

Om sedan förutsättningarna för att spela träningsmatcher i mitten av maj är tillräckligt bra, så tycker jag att tanken om en försäsongsserie känns intressant.

Det skulle bland annat ge lagen en chans att få lite matchnerv och rätt "puls" innan skarpt läge.

Potentiellt upplägg: Lag från Alingsås, Herrljunga och Vårgårda kommun blandas och delas in i fyra grupper. Lagen från de lägre divisionerna får inleda med låt säga en, två eller tre straffar som ett slags handikapp.

Gruppettorna på herr respektive damsidan går vidare till ett slutspel, som avgörs på Mjörnvallen eller någon annan passande arenai början av juni.

Låt oss kalla upplägget Final 4.

Semifinaler följs upp av bronsmatch och final, där speltiden är 2x30 minuter.

Blir det inte väldigt många matcher som ska avgöras inom loppet av bara ett par veckor, frågar sig kanske vän av ordning.

Jo, men antagligen är lagen betydligt mer sugna på att spela matcher än att träna.

Att få loss domare till matcherna är inte heller det lättaste och här gäller det att berörda parter samarbetar för att hitta lösningar.

Kanske är allt detta ett önsketänkande, men visst måste man få drömma lite?