Viktigt att förstå människan bakom prestationen

I en resultatfixerad idrottsvärld är det viktigt att då och då stanna upp – och försöka förstå människan bakom prestationen. Det är lätt att skriva att hon eller han hade en dålig match, utan att alltid veta orsaken till det. Därför vill jag hylla Ina Österlind, anfallare i Alingsås FC.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:En talang med båda fötterna på jorden

LÄS MER:Björk ställer höga krav på sig själv och omgivningen

Jag träffade Ina i förra veckan. Samtalet handlade mestadels om hur viktig fotbollen varit i hennes sorgearbete efter bästa kompisens bortgång.

Därför uppskattar jag, i min roll som sportreporter, när spelare och ledare vill berätta sin historia.

Vid flera tillfällen under intervjun poängterade Ina hur viktig gruppdynamiken var i sorgearbetet.

Även om spelare har kommit och gått de senaste åren vill jag påstå att sammanhållningen är den stora nyckeln till att AFC i dag är ett av Sveriges 20 bästa damlag.

När man pratar med spelare och ledare i Alingsås FC finns det en påtaglig optimism. Tränaren Lars-Petter Björk låter sådär otäckt nöjd i våra samtal, och det är tydligt att han har fått med sig spelarna ”på båten”.

ANNONS

AFC har sedan starten haft svårt att få kontinuitet på tränarposten och därför tror jag att det är av yttersta vikt att man får behålla L-P ytterligare ett tag till.

Redan under den första säsongen satte han sin prägel på laget, och i år tycker jag mig se att han och ledarkollegorna har skruvat till vissa detaljer ytterligare ett snäpp.

Sättet spelarna jobbar tillsammans som en enhet imponerar på mig. Man har också lyckats bygga ett kollektiv där det finns många olika spelartyper som rakt av köper rollerna som dom blivit tilldelade.

Nyförvärven är också riktigt vassa och enligt mig bör ni alla hålla ett extra öga på 17-åriga Alma Öberg.

Den offensivt lagda Boråstjejen, med landskamper på meritlistan, har redan visat att hon konkurrerar om en startplats.

Alingsås FC inleder säsongen nu på söndag mot Morön borta och en bra start är såklart önskvärt för Lars-Petter Björk och kompani.

Om man tar sig igenom de första omgångarna på ett bra sätt tror jag att laget slåss om de tre främsta placeringarna.

Och vem vet – kanske blir det allsvenskt spel och publikfester på Mjörnvallen nästa år?

LÄS MER:Fotbollen har blivit en trygghet i sorgearbetet

ANNONS