Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det utreds möjligheten att bygga ut Ängabogården, som ägs av Alingsåshem. Liberalerna kräver att något äldreboende, nytt eller ett redan befintligt, ska drivas av alternativa vårdgivare för att öka valfriheten. Bild: Jenny Förander
Det utreds möjligheten att bygga ut Ängabogården, som ägs av Alingsåshem. Liberalerna kräver att något äldreboende, nytt eller ett redan befintligt, ska drivas av alternativa vårdgivare för att öka valfriheten. Bild: Jenny Förander

Liberalerna kräver ökad valfrihet inom äldreomsorgen

Alingsås kommun har liksom de flesta andra kommuner behov av att bygga ut kapaciteten vad gäller särskilda boenden för äldre.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Enligt de prognoser som görs i nuläget behöver ett nytt boende stå klart inom de närmaste 2–3 åren och ytterligare ett boende i slutet på 2020-talet.

För Liberalerna är valfrihet en grundpelare och vår hållning är nu liksom tidigare att kommuninvånarna måste ges ökad möjlighet att välja om man vill bo på ett boende som drivs av kommunen eller om man hellre väljer ett alternativt boende.

Sverigedemokraternas velande och okunskap när det gäller beslut kring Lagen om Valfrihet( LOV) och lokalfrågor inom äldreomsorgen, har inneburit att både kommunen och en privat vårdgivare hamnat i ett läge som är onödigt kostsamt och komplicerat att reda ut.

I Alingsås står i dag två alternativa äldreboenden med sammanlagt 140 platser färdiga, men utan boende. För våra kommuninvånare måste detta framstå som synnerligen märklig process. Moderaterna har valt att samarbeta med socialdemokraterna när det gäller att driva frågan framåt kring hur behovet att nya äldreomsorgsplatser ska lösas och L, C och Kd har informerats i efterhand kring denna uppgörelse.

När Upphandlingen enligt Lagen om Offentlig Upphandling( LOU) av nytt äldreboende avbröts av kommunledningen har nya alternativ kommit på bordet, bl. a utreds möjligheten att bygga ut Ängabogården som ägs av Alingsåshem och där verksamheten idag drivs av kommunen. Liberalerna kräver nu att något äldreboende, nytt eller ett redan befintligt, ska drivas av alternativa vårdgivare så att våra kommuninvånare ges en reell möjlighet att välja vilket alternativ som passar just dem.

För Liberalerna

Ingela Andreen, Jan Kesker, Lars Bolminger