2021 har varit ett riktigt skitår!

Nu lägger vi 2021 till handlingarna. Det har varit ett riktigt skitår, som vi med gott samvete kan spola bort.

ANNONS
|

Precis som 2020 präglades året av pandemin, som tyvärr inte är över ännu. Omikron, den senaste virusvarianten av sars-cov-2, lamslog världen i början av december. Nya restriktioner infördes och länder har stängt ned.

Särskilt muntert var det inte när kylan kom, då steg el- och bränslepriserna till rekordhöga nivåer. Även matpriserna har stigit. I Bibeln står det om sju svåra år. Det låter inget vidare, det räcker gott och väl med två senaste vi haft.

För att inte deppa ihop helt, gäller det att hitta ljusglimtar. Under julhelgen kom positiva signaler. I Sydafrika minskar antalet omikronfall kraftigt. Studier visar att de flesta som smittats fått relativt milda symtom, som förkylning, ont i leder och hosta. Den sydafrikanske professorn Francois Venter siade om att omikron kan vara helt borta inom någon månad. Nu tror jag professorn är överoptimistisk, men hoppas förstås att han har rätt.

ANNONS

2021 har det varit rena lekstugan i rikspolitiken, med regeringskris som följd. Stefan Löfven kastade in handduken och efter flera turer fick vi till slut Sveriges första kvinnliga statsminister i Magdalena Andersson (S). Det var på tiden! Lite pinsamt att det dröjt så länge och att Sverige var sist i Norden med en kvinnlig regeringschef.

Brukligt är att ha önskningar inför det nya året. Jag önskar att de rika länderna i väst hjälper de fattiga länderna, så att människor över hela världen får möjlighet att vaccinera sig mot den ondskefulla covid-19-sjukan. Vi måste solidariskt hjälpas åt för att få stopp på smittspridningen.

Jag har i två år haft biljetter till konsert med Håkan Hellström i Göteborg, men av kända skäl har det ställts in. Hoppas konserten blir av till sommaren. Efter det att mitt favoritlag GAIS stod för årets praktfiasko i svensk fotboll och åkte ur Superettan är Håkan Hellström den ende Gaisare som kan locka mig till Ullevi.

En önskan som direkt går i uppfyllelse är att tredje säsongen av Ricky Gervais tv-serie After Life sänds på Netflix med start 14 januari. Det är min favoritserie, i konkurrens med John Cleese Pang i bygget (Fawlty Towers).

2022 är ett valår. Valrörelsen har redan börjat i våra tre kommuner. I Alingsås ger sig de styrande allianspartierna på varandra. På insändarplats läser vi att Vårgårdapolitiker från (S) och (MP) bråkar med varandra om Tånga. I AT ser vi också att Herrljungas oppositionsråd Mats Palm (S) och kommunalrådet Gunnar Andersson (M) inte är överens.

Ser ut att bli ett spännande valår.

ANNONS