Marcus Wallin, Vänsterpartiet Alingsås.
Marcus Wallin, Vänsterpartiet Alingsås. Bild: Filip Landqvist

Alingsås och Sverige förtjänar bättre

Högern överger inte bara klimatet utan även hushållens plånböcker, skriver Marcus Wallin (V).

ANNONS
|

Alingsås och Sverige förtjänar bättre. Vi förtjänar politiker som löser samhällets verkliga problem. Men det kräver handlingskraftiga politiker, vilket vi saknar i den politiska ledningen i Alingsås och Stockholm.

2023 kommer bli det varmaste året i modern tid. Varmare vatten i Atlanten, smältande isar, torka, orkaner och skogsbränder: klimatkrisen är här. Tyvärr ser vi hur Kristersson och Åkesson står helt handlingsförlamade inför klimathotet och deras politik gör det omöjligt att uppfylla Parisavtalets mål. Det är tragiskt, men väntat. Men högern överger inte bara klimatet utan även hushållens plånböcker.

För mot de stigande matpriserna, höga inflationen och höjda bolåneräntor står regeringen handlingsförlamad. Många har svårt att få ekonomin att gå ihop, särskilt alla som lever på marginalen och många kämpar för att få pengarna att räcka hela månaden. Samtidigt firar bankerna rekordhöga aktieutdelningar och matjättarna gör rekordvinster. Snart går vi även mot kallare årstider med höga elpriser, vilket pressar vanligt folk ännu hårdare.

ANNONS

Men även välfärdskrisen är något som regeringen helt blundar för. År 2023 behövde kommuner och regioner 25-30 miljarder kr i statsbidrag för att klara välfärdens grundläggande uppdrag. Svaret från regeringen? Ni får nöja er med 6 miljarder kr. Resultatet: stora besparingar och ekonomiska underskott för skola, vård och omsorg.

Vi vet alla att den här politiken är ohållbar. Det är därför Vänsterpartiet gör allt i vår makt för att visa att ett annat samhälle är möjligt. Vi vill ta tillbaka makten över elnätet och införa Sverigepriser på elen. Med vår politik säkerställer vi att välfärdens behov finansieras och att det är människor som prioriteras, inte aktieägarnas vinster! Men vi vågar även utmana storbankerna och matjättarna, det är inte rimligt att de lever lyxliv på bekostnad av vanligt folk. För vi står upp för det vi lovade i valet. Vi kommer fortsätta kämpa för att stärka vanligt folks plånböcker, återuppbygga en välfärd i världsklass, stoppa utförsäljningar av hyresrätter och driva på för en rättvis klimatomställning.

Det är dags för politisk handling och den kommer från oss i vänstern!

Marcus Wallin, kommunfullmäktigeledamot Vänsterpartiet

LÄS MER:SD-politikerns oväntade hyllning – till V-ledaren

LÄS MER:Nya utförsäljningar av Alingsåshem att vänta

LÄS MER:Dags för beslut om feministiskt självförsvar på skolschemat

ANNONS