Andelen för stora barngrupper ökar i Alingsås

Vänsterpartiet har i decennier varnat för konsekvenserna av för stora barngrupper och låg personaltäthet inom förskolan.

ANNONS
|

Ett resultat av skattesänkningar där pengar har omfördelats från vår gemensamma välfärd till våra rikaste svenskar och största bolagen.

Under föregående mandatperiod hade vi även stora protester här i Alingsås från Alingsås Förskoleuppror, föräldrar och anställda som larmat om för stora barngrupper och för lite resurser på våra förskolor.

I en rapport från Lärarförbundet (27/10 2022) kan vi läsa att sju av tio barngrupper är större än rekommenderat i Alingsås. 68 procent av de åldersindelade barngrupperna större än de får vara, vilket är betydligt högre än rikssnittet på 48 procent. Andelen barngrupper som är för stora har också ökat de senaste åren i Alingsås kommun. När Lärarförbundet senast gjorde motsvarande kartläggning, år 2019, var 36 procent barngrupperna större än rekommenderat. År 2021 var alltså motsvarande siffra 68 procent. Läget är akut. Men det bryr sig varken Daniel Filipsson (M) eller Ulf Kristersson (M) om.

ANNONS

Det märks tydligt i regeringsbudgeten som Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna presenterade den 8 november. Men även i den budgeten som Alingsås kommunfullmäktige antog den 9 november. En budget som Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet gemensamt står bakom.

Regeringens budget innebär att upp till 15.000 anställda inom välfärden hos kommuner och regionerna kan behöva sägas upp. Det var tydligen viktigare att sänka bensinpriset med 14 öre litern till en kostnad på cirka 6 miljarder kronor. I budgeten för Alingsås kommun finns det inga automatiska besparingar i budgeten, men inte heller en ynka krona extra till förskolan.

Men som grädden på det blåbruna moset tar regeringen nu även bort kravet om att följa Skolverkets riktlinjer om barngruppers storlek. Lärarfacken reagerar med förvåning och besvikelse, det gör även vi i Vänsterpartiet.

Med Vänsterpartiets budget i Alingsås och i riksdagen hade vi på allvar förstärkt förskolans ekonomiska ramar. Vi hade på allvar kunnat minska barngruppernas storlek och förbättrat arbetsmiljön för personalen.

Vi vill även uppmana föräldrar till förskolebarn att använda sin röst och stå upp för dina barn och deras pedagoger. För som Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, säger: ”Det här är den värsta tänkbara situationen”

Marcus Wallin, ordförande Vänsterpartiet Alingsås

ANNONS