Använd Rutavdragspengarna till tjänster i välfärden

LO:s rapport, Om rutavdraget avskaffas, visar att alla de vinster Rutavdraget påstås ge i stort sett är högerns önsketänkande.

ANNONS
|

Replik till Bengt Hallberg om myterna kring Rutavdraget

Faktum är att nästan hälften av avdraget går till de som borde ha råd med den här typen av tjänster helt utan skattesubvention – den rikaste tiondelen. Pengarna (7 400 miljoner!) kunde i stället ha använts till tusentals jobb i välfärden, till exempel i hemtjänsten, sjukvården och skolan.

Bengt Hallberg ger ett ambitiöst räkneexempel på vad en arbetslös kostar. Som alla ser är det en dålig affär för stat och kommun. Att förutsätta att alla som idag jobbar med Ruttjänster skulle bli arbetslösa är dock en mycket märklig tanke. Dels skulle många av de som använder tjänsterna ha råd att fortsätta med dem även utan avdrag. Andra skulle kunna få jobb i offentlig sektor när pengar tillförs dit. En stor andel av de som jobbar med Ruttjänster är idag dessutom arbetskraftsinvandrare.

ANNONS

Att slopa Rutavdraget skulle alltså ge större möjligheter till välfärden att anställa fler, minska arbetskraftsinvandringen och på vägen minska klyftorna i samhället.

De rikaste behöver betala mer skatt, inte få avdrag för poolstädning och barnflickor.

Anders Julin, ordförande LO-facken i Alingsås

LÄS MER:Positivt med ROT och RUT-avdrag

LÄS MER:Replik till Anders Julins insändare om RUT-avdrag

LÄS MER:Slut klyftorna – avskaffa RUT-avdraget

ANNONS