Trots god ekonomi, men med folkpension, fick ”Åldersdiskriminerad 85-åring” avslag på låneansökan. När han bytte bank blev svaret positivt och han fick låna pengar!
Trots god ekonomi, men med folkpension, fick ”Åldersdiskriminerad 85-åring” avslag på låneansökan. När han bytte bank blev svaret positivt och han fick låna pengar! Bild: Meli Petersson Ellafi

Blev åldersdiskriminerad av banken

För att hjälpa ett barnbarn vid ett lägenhetsköp blev jag tillfrågad om jag kunde låna ut 200.000 kronor på ett par år.

ANNONS

Då jag inte ville ta av det egna kapitalet, för att diskussion om orättvisa inför de andra barnbarnen, inte skulle uppstå, ville jag låna upp summan i min bank.

Banken utredde då frågan och kom till att jag ägde 6 miljoner i fasta tillgångar utan några skulder. Utöver detta ägde jag 900.000 kronor i rena kontanter på en nischbank, till en ränta av 0,9 procent.

Banken avslog låneansökan på grund av att jag hade för låg pension, dvs. en vanlig folkpension! Mitt ekonomiska liv hade varit tadelfritt!

Efter avslaget kom ett samtal från banktjänstemannen, som föreslog att jag skulle sätta in de 900.000 kronorna på Handelsbanken istället (= ränteförlust 9.000 kronor) samt bad att min fru skulle skriva på också. Hon har lägre pension p.g.a. hemmatid med barnen. Jag blev naturligtvis upprörd över denna åldersdiskriminering!

ANNONS

Ett år efteråt sökte jag på samma premisser om lånet igen, då jag hoppades att banken skulle ha ändrat sig. Det hade den inte. Avslag igen! Vad riskerar banken var min fråga? Inget svar!

Man får ju ofta rådet i Aktuellt och Rapport: Byt bank! Jag ansökte då om samma lånesumma i en annan bank i Alingsås. Det beviljades omedelbart!Åldersdiskriminering är nämligen förbjuden i Sverige!

Åldersdiskriminerad 85-åring

ANNONS