Elbilar på gott och ont

Jag står och funderar på om det är dags att köpa en ny bil. Kanske borde man köpa en elbil nästa gång. För det är ju miljövänligt. Eller hur?

ANNONS

Elbilar blir allt mer tilltalande i en värld där vi måste minska koldioxidutsläppen. Många säger att forskningen visar på att elbilar är bra för miljön. Dom släpper ut mindre växthusgaser och luftföroreningar under sin livstid än en bensin- eller dieselbil.

Men låt oss inte luras och tro att elbilar är helt oskyldiga och bara för att man köper sig en elbil så är man automatiskt en miljöhjälte. Batterier, som elbilar går på, är fortfarande en smutsig industri som skapar stora miljöproblem.

Så man måste väga dom två alternativen mot varandra. Bil med elmotor eller en bil med förbränningsmotor.

ANNONS

Idag är inte frågan så enkel som många vill få den att framstå som. Men om man ställer elmotorn mot förbränningsmotorn så slutar ekvationen ganska tydligt på att en elbil sliter något mindre på miljön än den bil som har en förbränningsmotor.

Sen får vi också ta i beaktande att storstäder kommer få betydligt mindre smog vilket leder till en bättra hälsa för dem som bor i staden.

Så, ja. Elbilar är något bättre för miljön än en bensin- eller dieseldriven bil. Men den är inte miljövänlig. Ingenting är “vänligt” mot miljön när det kommer till industriell framställning. Det kan bara vara mer eller mindre skadligt. Så låt oss välja det något mindre skadliga.

En annorlunda miljöpartist

ANNONS