Glastak över gågatan i Alingsås - nytänkande eller dum idé?

Handeln i landets stadskärnor minskar. Lokaler gapar tomma. Går det att vända utvecklingen? Skulle en inglasad/väderskyddad gågatudel av Kungsgatan i Alingsås vara en realistisk eller dum idé?

ANNONS
|

Pandemin slog hårt mot centrumhandeln i hela landet. Allt fler växlar över till näthandel och centrumhandeln fortsätter att förlora marknadsandelar.

Alla önskar ett levande centrum, med mycket folk i rörelse och ett brett utbud av butiker. När det är soligt väder fylls uteserveringar med folk och affärer flyttar ut försäljning på gatan/trottoaren. Men vi bor i ett land upp i norr, där det ofta regnar, blåser, snöslaskar och är kallt.

I landets kommuner jobbas det hårt för att göra centrum attraktivt. Ibland dyker det upp djärva idéer, t.ex. att väderskydda gågator, ha uppvärmda gator/trottoarer. Allt för att flanörer och kunder ska slippa regn och rusk. I Ulricehamn fanns för några år sedan skisser framme på glastak över gågatan.

ANNONS

Inser att det blir problem att förverkliga liknande planer i trästaden Alingsås, som har många byggnadsminnesmärkta byggnader och miljöer. Självklart ska utformningen ske med hänsyn till den unika miljön och husen. Allt måste anpassas, men arkitekter och ingenjörer kan säkert hitta lösningar i samarbete med byggantikvarier. Det är ju drygt 50 år sedan människan landade på månen och det borde ha varit ett mer komplicerat projekt.

Ändringar i detaljplanen måste till, för det är en förutsättning för att få bygglov, eller? Annat att tänka på är att räddningstjänsten ska ta sig fram för att släcka bränder och ambulans och polis måste ha fri körväg.

Ett glastak, som går att öppna, över Kungsgatan från Stora Torget till Östra Ringgatan, hade varit spektakulärt! Det hade gett eko långt utanför kommungränsen. Tror det skulle locka många besökare och framför allt gynna handeln och näringsställen, som kunde ha uteserveringar året om. Stimulera också torghandeln, för att dra folk till stan. För utan affärer blir till och med centrala Alingsås trist, hur vackra trähus vi än har. Finansieringen? Fastighetsägare, kommunen, andra intressenter och varför inte EU-stöd!

Förstår om många är skeptiska, men tänk tanken att den negativa utvecklingen för den fysiska handeln fortsätter, hur många affärer har vi då kvar i centrum? Då många butiker i vårt avlånga land har svårt att få ekonomin att gå runt, så tycker jag det är värt att våga tänka utanför boxen innan man spolar idén. Det finns säkert andra bra förslag, som ökar attraktionskraften. Vi vill ju även om 10-20 år ha ett livskraftigt centrum!

ANNONS