Hut går hem!

Hut går hem eller kanske ska man säga att svinhugg går igen. När alingsåsarna sa sitt så blev domen för de partier som uppträtt exempellöst dåligt vid bland annat skandalen på samhällsbyggnadskontoret förkrossande hård.

ANNONS
|

Centern och Liberalerna har nu tappat omkring 30 procent var av sina väljare eller 3,6 procentenheter. Annika Qarlsson Q (C) sa innan valet, ”Alingsås behöver ett nytt ledarskap och Centerpartiet är beredda att axla ansvaret”. Aldrig i livet, svarade väljarna.

C och L vägrade ta till sig fakta från alla experter angående deras olagliga bygglovsbeslut. Man har med AQ i spetsen krävt nytt ledarskap i Alingsås. Kommunalråden har fått utstå oseriös kritik för att de var rakryggade. Bland annat skrev AQ före valet, ”nu är det upp till väljarna, tycker de att det fungerat bra med ”Firma Filipsson och Waern”? Nu har vi facit och det är ingen munter läsning för C och L. Ja säger väljarna, det har fungerat bra. Men C och L har blivit stenhårt straffade av sina väljare, vilket hedrar deras väljare som lämnade dessa partier.

ANNONS

Kommer de som varit mest högljudda i C och L nu att ta konsekvenserna av att de drivit sina partier avgrundsdjupt bakåt? Vilken förklaring ska de ursäkta sig med när sanningen är att de varit ansvarslösa och oseriösa. Detta tyckte också alla C:s och L:s väljare som nu lämnat partierna. En stilla tanke vill jag också sända till BK som bytte parti ifrån Kd till centern då han inte gillade kd:s rakryggade ställning i samhällsbyggnadsfrågan. Kd gjorde rätt där säger väljarna som nu ökade i valet, men BK bytte till de stora förlorarna C. Ibland har man otur när man tänker.

Hur C och L kunde missbedöma sina väljare så till den milda grad är ofattbart. De personer man krävde skulle bytas ut har i stället ökat i popularitet. Trodde man verkligen i C och L att deras väljare skulle tycka att olagliga beslut och oseriösa påhopp på kommunalråden skulle anammas av dessa och premiera Centern och Liberalerna? Valresultatet med tillbakagången för C och L är mycket glädjande för Alingsås invånare och inte minst för övriga politiker som är seriösa och goda exempel. Jag när nu en förhoppning om att stans två största partier inleder ett samarbete under de fyra kommande åren lika bra i rådhuset som utanför detsamma. Jag ser slutligen att AQ (C) har startat en konsultfirma där hon ska ge ”råd, stöd, utbildning, coachning i politik och styrelsearbete”. Snacka om dålig timing när man just sänkt sitt eget parti nästan ner i avgrunden.

Jan Jonsson

LÄS MER:Stolthet trots tapp för C och L i kommunvalet

LÄS MER:Annika Qarlsson (C) om möjligheten till inflytande efter valet

LÄS MER:AT:s ledarskribent Urban Kärvling om det lokala valresultatet

ANNONS