Genrebild äldreomsorg.
Genrebild äldreomsorg. Bild: Pontus Lundahl/TT

Insändare: Bestört över Centerns sparkrav i Vårgårda

Jag blir verkligen både ledsen och bestört då jag av egen erfarenhet väl känner till hur de gamla har med de få och dyra resurser som finns att tillgå, skriver Sofia Sandström.

ANNONS
|

Läser i Alingsås Tidning att man i Vårgårda resonerar kring ytterligare försämring och nedskärningar för den åldrande befolkningen.

Jag blir verkligen både ledsen och bestört då jag av egen erfarenhet väl känner till hur de gamla har med de få och dyra resurser som finns att tillgå. Jag känner till det både i mitt yrkesliv och inom familjen.

Det absolut viktigaste för en gammal människa är nästan alltid personliga möten och kontakter. De som arbetar med äldre inom hemtjänst och på äldreboenden håller säkert med mig i detta. Människan är en social varelse där livet släcks ut ganska fort om den avsocialiseras från sin omvärld.

ANNONS

Många har ej förmåga, ork, möjlighet eller förstånd tillräckligt för att deltaga eller ta sig till platser för att skapa och knyta nya kontakter utan är helt beroende av de som vårdar dem eller hjälper dem med nödvändiga sysslor.

Det man nu diskuterar är kameraövervakning i hemmet vilket kränker den personliga integriteten fullständigt, detta istället för personlig kontakt och istället för de livsviktiga personliga möten den gamla betalt för och borde ha rätt till.

Man diskuterar färre städtimmar samt att den gamla skall handla på nätet istället för att utföra den handling den annars har gjort. Den åldrande människan förlorar möjligheten att deltaga i inhandlingen på ett naturligt sätt och man frångår rätten till ett städat hem. Den städning som utförs av hemtjänst är redan ganska undermålig och är inte som om någon städfirma hade utfört städningen men den går tydligen att försämras ytterligare enligt de förslag som diskuteras.

Centern påpekar att det alltid är någon eller någon grupp som drabbas i dessa enorma besparingstider men nämner inget om att det alltid är den som har minst och de som som slitit hårdast i första hand som skall drabbas.

Man har redan tagit bort kontakttiden som de på äldreboendet förut haft rätt till och personal berättar för mig att de ofta får lämna den gamla kontaktsökande människan åt sin ensamhet och personalen lämnar med gråten i halsgropen och ofta en klump i magen.

Nej skäms Centern för era usla besparingsförslag och jag hoppas verkligen att ingen tar er på allvar. Ge istället tillbaka resurser till den åldrande befolkningen som kämpat ett helt liv för ett samhälle där alla skall vara en del av systemet.

Sofia Sandström

Kommunanställd Alingsås kommun

LÄS MER:Nationell jämförelse: Så bra är hemtjänsten där du bor

LÄS MER:Kamera i stället för fysisk tillsyn övervägs i hemtjänsten

LÄS MER:Sparförslag i Vårgårdas hemtjänst blir verklighet

ANNONS