Vegetarisk kost är något som har kommit för att stanna i mitt liv, skriver Linda Vackenklint.
Vegetarisk kost är något som har kommit för att stanna i mitt liv, skriver Linda Vackenklint. Bild: Janerik Henriksson/TT

Insändare: Byt ut en eller flera måltider i veckan mot grönt på tallriken

Vegetarisk kost är något som har kommit för att stanna i mitt liv, skriver Linda Vackenklint.

ANNONS
|

Det har blivit att flera med diabetes hoppar på tåget med LCHF-kost. Det är flera förespråkare som lyfter kosten på sociala medier mycket mera och vänder sig till även till diabetiker.

Jag fick diabetesbesked för ca 1,5 år sedan, LADA-diabetes blev diagnosen.

Jag hoppade inte på tåget med LCHF-kost, jag valde att inta växtbaserade produkter och mer vegetariskt i kosten och är nu flexitarian.

Mitt val att utesluta mjölkprodukter och inta mer vegetariska rätter i min kost gjorde skillnad. Mina värden var när jag fick beskedet diabetes usla, jag var svårt sjuk.

Jag har sett hur kosten gjort skillnad för mig med diabetes och mina värden i kroppen. Mina värde ligger idag på nivå som en frisk människa har enligt min diabetesläkare.

ANNONS

Det är viktigt att äta varierat när man äter vegetarisk kost. Fullkornsprodukter, grönsaker, frukt, bär, nötter, frön och baljväxter, som bönor, ärter, linser, tofu eller andra bön- och ärtprodukter.

Vegetarisk kost är rena hälsoboosten och något som har kommit för att stanna i mitt liv. Jag har precis även startat en Facebookgrupp som ska inspirera varandra till att äta mera gröna rätter på tallriken.

Att våga äta mera grönt på tallriken är inte något som skadar en människa det bidrar istället till en bättre hälsa. Byt ut en eller flera måltider i veckan mot gröna måltider på tallriken, det kommer göra skillnad till det positiva i hälsan.

Tyvärr har vegetarisk kost fått dåligt rykte mot sig att vara en kost som ger brist på vitaminer och näring. Det är inte sant, en varierad vegetarisk mat ger mycket näring och vitaminer. Du behöver inte ha kött på tallriken alla dagar i veckan för att få i dig detta som animaliska produkter.

Linda Vackenklint

ANNONS