Genrebild.
Genrebild. Bild: Jessica Gow/TT

Insändare: Ny regel – förbjudet att elda löv på tomten

Växtavfallet ska istället komposteras på egen tomt och bli till näring, eller köras till återvinningsstation, för att flisas och eldas i värmeverket och därigenom komma till nytta som energi, skriver signaturen Ett sunt beslut.

ANNONS

Ny regel gäller: Förbjudet att elda löv på tomten från och med 2024-01-01.

Detta borde både kommunen och AT informera om så att det blir känt av den stora allmänheten. Cirka tio procent av befolkningen har rökallergi och hälften mår riktigt illa av röken med olika symtom som hjärtklappning, koncentrationssvårigheter och andra fysiska obehag /besvär.

Dessutom är det otrevligt och hälsovådligt för grannar att utsättas för rök från trädrester. Den som eldar står ju inte i rökens riktning och upplever därför inte obehaget och blir inte besvärad eller får nedsatt hälsa på sikt.

Det blir en låg förbränningstemperatur som medför att röken innehåller minst 40 olika cancerogena ämnen som grannarna får i sej helt ofrivilligt – lika farligt som rökning eller passiv rökning.

ANNONS

Nu är det alltså eldningsförbud hela året. Växtavfallet ska istället komposteras på egen tomt och bli till näring, eller köras till återvinningsstation, för att flisas och eldas i värmeverket och därigenom komma till nytta som energi.

Allt annat är miljöbrott och hälsofarligt och ett lagbrott.

Regeln gäller i hela Sverige så det behöver inte vara inskrivet i lokala förordningar – det gäller ändå alla kommuner.

Den som vill ha undantag från regeln kan ansöka om detta hos kommunen – men kommer att bedömas restriktivt. Att köra en mil till återvinningen är betydligt miljövänligare än att elda hemma på tomten.

Ett sunt beslut

ANNONS