För att säkra jobben och öka jobbtillväxten i Alingsås, i Väst och i Sverige så kommer staten behöva använda mer pengar, skriver Anders Julin, ordförande i LO-facken i Alingsås.
För att säkra jobben och öka jobbtillväxten i Alingsås, i Väst och i Sverige så kommer staten behöva använda mer pengar, skriver Anders Julin, ordförande i LO-facken i Alingsås. Bild: Privat

Insändare: Släpp sargen Svantesson (M)

Nu finns det inga förståeliga argument mot massiva satsningar på infrastruktur, snabb utbyggnad av elsystemet och dessutom behövs det stora satsningar på välfärden, skriver Anders Julin, ordförande i LO-facken i Alingsås.

ANNONS
|

Nu är det äntligen vår, det innebär inte bara att ljuset och så småningom värmen återvänder. Det innebär också att vi är ute ur den sämsta trafikvinter vi kan minnas.

Tågen har varit rekordförsenade. Snökaos på vägarna har kommit och gått och nu när våren kommer ser vi hur dåligt skick vintern har lämnat många vägar i.

Samtidigt pågår mycket positivt i Västsverige med stora satsningar i den gröna industriomställningen från näringslivet. Men utvecklingen riskerar att stanna av om inte Tidöpartierna och finansminister Svantesson (M) släpper sargen och börjar investera.

Tidigare har argumentet varit att det driver inflation. Men nu är inflationen under kontroll. Nu finns det inga förståeliga argument mot massiva satsningar på infrastruktur, snabb utbyggnad av elsystemet och dessutom behövs det stora satsningar på välfärden. Sverige behöver det. Nu.

ANNONS

I det här läget går, nästan som på reflex, kapitalägarnas organisationer ut och kräver skattesänkningar. Vi säger att det inte är läge just nu. Antagligen inte på länge.

För att säkra jobben och öka jobbtillväxten i Alingsås, i Väst och i Sverige så kommer staten behöva använda mer pengar. Till kommuner och regioner för att säkra välfärden, till investeringar för framtidens bostäder, transporter och energiförsörjning och till ett massivt underhållsbehov av våra vägar och järnvägar.

Det kan finansieras på två olika sätt. Det ena är att staten ökar sina intäkter. Det kan man till exempel göra genom att likställa inkomst av kapital med löner. Sluta subventionera poolrengöring och renovering av sommarboenden utomlands är två andra förslag på att sluta ge bidrag till de som redan är rika.

Det andra är att staten lånar till finansiering av långsiktiga investeringar, till exempel elförsörjning eller infrastruktur.

Vi är rädda för att dessa uppmaningar som kommer från allt fler av samhällets aktörer ändå inte lyckas skaka loss finansministern från sargen. Men vi kommer fortsätta att kräva det. För att trygga jobb, välfärd och framtid i Alingsås

Anders Julin, ordförande i LO-facken i Alingsås

LÄS MER:Högtryck på planenheten – här planeras för nya bostäder

LÄS MER:Kommunen vill förbereda östlig korridor för E20 och järnvägen

ANNONS