Sagabio i Herrljunga.
Sagabio i Herrljunga. Bild: Filip Landqvist

Insändare: Var finns respekten?

Varför vill C så desperat lägga ner bra saker som finns i Herrljunga?, skriver debattörerna.

ANNONS
|

En enig Internservicenämnd tog 14/3 beslut om att återremittera ärendet om att säga upp hyresavtalet för biografen i Herrljunga. Skälet var att beslutsunderlaget saknade konsekvensanalys.

26/3 tar ordförande i nämnden självsvåldigt beslut att, i strid med en enig nämnd, säga upp avtalet.

Detta föranleder fyra frågor:

1. Var finns respekten för människor som gör en insats för Herrljungas kulturliv och attraktivitet?

De som driver biografen gör det på halvt ideell basis och sedan 20 år tillbaka har man haft ett avtal med kommunen. Utan något som helst dialog väljer ordföranden att säga upp relationen. Han säger inte upp relationen för omförhandling som ju varit en förmildrande variant. Det sägs upp, punkt slut. Och det görs utan någon som helst dialog med de människor som man haft en relation med i två decennier. Det påminner om att göra slut genom sms. Efter 20 år! Det vill säga fegt och respektlöst vilket troligen de flesta håller med om.

ANNONS

2. Var finns respekten för konstruktiva idéer?

Moderaterna i Herrljunga lämnade i oktober 2023 in en motion om att utnyttja biografen mer, eftersom vi ser det som en tillgång att ha landets tredje äldsta biograf som dessutom är K-märkt. Motionen har ännu inte behandlats av de styrande. Vi har också sedan en tid tillbaka fört en dialog med både de som driver bion och fastighetsägaren för att försöka hitta en lösning. I den dialogen har framkommit hur mångfacetterad verksamheten och relationen med kommunen är samt hur värdefull den är för invånarna i kommunen, inte minst barn och ungdomar.

3. Var finns respekten för demokratin?

Hur kan man som ordförande gå emot ett beslut från en helt enig nämnd? Vad är då meningen överhuvudtaget att ha nämnder eller andra demokratiska institutioner ifall en individ, baserat på sin personliga uppfattning, kan fatta beslut utan hänsyn till någon annan? Det är oprofessionellt agerande från en ordförande och respektlöst mot övriga ledamöter samt demokratin. Ledande företrädare för ordförandes parti har visserligen tidigare sagt att man inte behöver förhålla sig till oppositionen eftersom man gör som man vill nu när man har majoritet. Men är det verkligen så här man ser på demokrati? Och, i detta fall väljer man till och med att gå emot ett beslut som initierats av en ledamot från dem man har majoriteten med.

4. Var finns respekten för Herrljungas invånare?

Ordföranden har tagit beslutet utan kunskap om hur mångfacetterad relationen är och hur många i Herrljunga den berör. Hade han valt att respektera nämndens beslut och återremittera ärendet för en konsekvensanalys hade han kunnat få en bättre bild av hur mycket biografen betyder för många individer och verksamheter i kommunen samt vad man tjänar på relationen. Istället fattas beslut utifrån vad han som individ tror sig veta. Utan en tanke på vad Nietzsche sa: ”Tro sig veta, kanske den farligaste av alla vetenskaper”. Det är raka motsatsen till hur man bör agera som folkvald. Det är också en skrämmande respektlöshet gentemot de invånare man är vald att värna om.

Avslutningsvis måste vi fråga, varför vill C så desperat lägga ner bra saker som finns i Herrljunga?

Ingemar Fredriksson (M), vice ordförande internservicenämnden

Gunnar Andersson (M), oppositionsråd

LÄS MER:Så tacklar Herrljunga mattekrisen i skolan

LÄS MER:Utmaning att göra matten kul i mellanstadiet

ANNONS