LO:s rapport Välfärdsgapet som kom i slutet av förra året visar bland annat på att antalet administratörer ökar fortare än befolkningstillväxten i alla västsvenska kommuner, skriver Anders Julin, ordförande för LO-facken Alingsås.
LO:s rapport Välfärdsgapet som kom i slutet av förra året visar bland annat på att antalet administratörer ökar fortare än befolkningstillväxten i alla västsvenska kommuner, skriver Anders Julin, ordförande för LO-facken Alingsås. Bild: Johan Hallberg

Insändare: Varför ökar administrationen fortare än befolkningen?

Vi tycker att kommunerna istället borde koncentrera sina ansträngningar på att öka bemanningen i skola, vård och omsorg, skriver Anders Julin, ordförande för LO-facken Alingsås.

ANNONS

LO:s rapport Välfärdsgapet som kom i slutet av förra året visar bland annat på att antalet administratörer ökar fortare än befolkningstillväxten i alla västsvenska kommuner.

I Alingsås kommun har det anställts 15 procent fler administratörer mellan 2013 - 2022 medan befolkningen ökade med 9 procent.

Den största anledningen verkar vara det ökade tvånget på kontroll och uppföljning. Både av kommunens egna verksamheter och i privatiserade verksamheter. Jurister och inköpare är bland de yrkesgrupper som ökat snabbast bland kommunernas administratörer.

Vi tycker att kommunerna istället borde koncentrera sina ansträngningar på att öka bemanningen i skola, vård och omsorg. Att undersköterskor och barnskötare får fler arbetskamrater.

ANNONS

Därför måste kommunerna och regionerna få större möjlighet att säga nej till privatiseringar. Idag kan de inte säga nej till skoletableringar och andra privatiseringar i tillräckligt hög utsträckning utan får istället lägga massiva resurser på upphandling och kontroller.

Samtidigt växer välfärdsbrottsligheten lavinartat. Inte minst utnyttjar organiserad brottslighet kommunernas dåliga förmåga att följa upp att de som tilldelas skattemedel gör det man får medel för att göra, det kan handla om allt från rena förfalskningar till att exploatera personal. Idag tjänar gängen mer pengar på den här typen av brott än på knarkhandeln.

Vi ser också att kommunernas ekonomier är hårt pressade och att regeringen hittills har vägrat att skjuta till de medel som behövs för att slippa neddragningar i verksamheterna.

Därför är det ännu mer angeläget att minska den administrativa överbyggnaden. Att återta den demokratiska kontrollen över välfärden. Sätt stopp för privatisering och välfärdsbrottslighet.

Vi är säkra på att vi som bor i Alingsås är mer förtjänta av fler barnskötare, undersköterskor, busschaufförer och lärare än vi är av fler administratörer på kommunkontoret.

Anders Julin, ordförande LO-facken i Alingsås

ANNONS