En kraftig brand bröt ut på Lisebergs nya vattenvärld Oceana i Göteborg på måndagsförmiddagen.
En kraftig brand bröt ut på Lisebergs nya vattenvärld Oceana i Göteborg på måndagsförmiddagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare: Varför tog VMA så lång tid?

Skall det verkligen gå nästan en hel timme från att media börjar rapportera om det tills VMA är utfärdat, undrar signaturen mm.

ANNONS

Klockan är ca 10:40 och jag får en push-notis ifrån en nyhetsapp. Storbrand vid Lisebergs nya badhus – Rök över Göteborg.

Minuten efter ringer min sambo. Han har kört förbi, sett röken och frågar om jag har hört det senaste. Ja det har jag men vet ingenting. Börjar läsa och ser att larmet om branden inkom vid kl. 10 dock är inget VMA utfört. Konstigt tycker vi, då han ser den svarta röken som sprider sig över Göteborg. Svart rök vad jag vet brukar ej vara bra att andas in och jag undrar varför inget VMA är utfört.

VMA måste ju finnas utfört och börjar därför söka efter det på nätet. Den källa som de flesta utav oss ofta har tillgång till idag.

ANNONS

Jag letar hos SVT, GP och krisinformation.se men ingen har skrivit något om ett VMA. På krisinformation.se står det enbart om halkan som råder över landet. Medan både SVT och GP har skrivit om händelsen. Jag uppdaterar sidorna men ingenting.

Jag uppdaterar ännu en gång lite senare. Då står det på GP att VMA är utfärdat. Uppdaterar krisinformation.se på nytt men nej, ingenting. Klockan är nu 11:09. Fortsätter uppdatera men det dröjer till 11:13 innan jag kan se VMA hos krisinformation.se.

Just nu pratar Sveriges politiker om krisberedskap. Att befolkningen måste förbereda sig på att en kris kan ske. Detta är en kris, en kris där du kan minimera din risk att bli utsatt utav genom att gå in och stänga ventiler, fönster och dörrar.

Larmet kom in vid 10 på förmiddagen. Vad jag hittade började rapporteringen 10:20 på Aftonbladets hemsida. Skall det verkligen gå nästan en hel timme från att media börjar rapportera om det tills VMA är utfärdat?

För mig är det inte en bra krisberedskap. Finns informationen om något som är farligt för allmänheten måste informationen ut och det är fort.

Visst skall vi som befolkning tänka själva om vi ser detta men när det är på en vardagsförmiddag jobbar de flesta. Med fokus någon annanstans än uppe mot skyn. Till min fråga; Hur lång tid skall passera innan vi får ett VMA vid en kris?

MM

ANNONS