Thomas Fransson
Thomas Fransson Bild: Privat

Kan nån i trapphuset hjälpa Britt-Marie 75+?

Tidigare TV4-chefen Jan Scherman har efter senaste regeringsbildningen anklagat svensk politik för ålderism. Åldersdiskriminering.

ANNONS
|

Han konstaterar att den enda i regeringen över 65 år är EU-ministern Hans Dahlgren. Och i riksdagen har bara 14 av 349 ledamöter uppnått denna ålder.

Det Scherman efterlyser hos fler beslutsfattare är mångårig kompetens och livserfarenhet.

Ganska snart efter att Magdalena Andersson presenterat sina statsråd intervjuades nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll i tv-nyheterna. Hon hade inte en aning om hur många kärnkraftsreaktorer som avvecklats eller fortfarande är i bruk.

Annars brukar hon själv dela ut syrliga pekpinnar på sitt Twitter-konto.

Man kan möjligen ha överseende med Strandhälls slarviga privatekonomi, även om ett flertal ärenden hos kronofogden, är nåt som rekorderliga skattebetalare skulle anse skamligt.

ANNONS

Några fortkörningsböter och svarta pengar anses väl vara mer mänskliga lik i ministerlasten. Sen skyllde exempelvis nya landsbygdsministern på bartenderjobb i USA, för att hon provat både hasch och kokain.

Det var annat på en av företrädarnas, Eskil Erlandsson, tid…

I ett alltmer kontantlöst samhälle ligger tjuvar och bedragare som alltid steget före. Visst blir man upprörd över alla bedrägerier mot äldre. Bara de senaste veckorna har AT berättat om hur förslagna och manipulerande telefonörer lurat till sig bortåt 200 000 kronor av godtrogna äldre människor i våra trakter.

Men tänk på att banker och kreditinstitut aldrig ringer i dessa ärenden.

Precis som på landsbygden och i villakvarter kunde man kanske upprätta så kallad Grannsamverkan även i flerbostadshus. Då kunde Britt-Marie, 75+, ha en yngre IT-kompis i samma trappuppgång att rådfråga och hänvisa till vid misstänkta påringningar eller sms-meddelanden?

Förresten, när blir man för gammal för att titta på SVTs julkalender? Aldrig, säger jag. För att ha lite referenspunkter i samtalen med barnbarnen började jag följa årets upplaga, ”En hederlig jul med Knyckertz”. Och nu är jag fast.

Först var man lite skeptisk till ett tema med en tjuvaktig familj så här inför jul och inför barn. Fast det är trots allt lite kul att följa pappa Bove, dottern Kriminellen, mormor Stulia och de andra. För att inte tala om Claes Malmbergs godmodiga tolkning av polisman Paul Isman.

Lucköppningen med julstök i julkök hänger jag också på. Inte minst för Alingsås-sonen Bolibompa-Markus Granseth. 38 år och evigt ung.

Vet ni förresten hur många Alingsås det finns förutom ”vårt” Alingsås? Jo, fem, enligt Lantmäteriet:

Västerbotten: Skogsområde i en tänkt triangel Umeå - Lycksele - Åsele.

Värmland: En samling gårdar väster om Karlskoga, någon kilometer norr om E18.

Västmanland: Gårdsnamn strax sydost om Köping.

Småland: Liten by söder om Gislaved och sydväst om Värnamo

Blekinge: Stadsdel i södra delen av Karlshamn.

Till sist, varför har unga andra doftreferenser än vi något äldre?

”Trodde det skulle lukta skitäckligt, men det luktade svingott.”

ANNONS