I kompostpåsar i papper frodas flugor och larver.
I kompostpåsar i papper frodas flugor och larver. Bild: Urban Kärvling

Kompostpåsar i papper får flugor och larver att frodas

Kolera, stank och bakteriehärdar är några faktorer som gav oss renhållningsordningar, system och logistik för att komma till rätta med problemen runt avfall och latriner i Sverige.

ANNONS
|

Någon gång runt 1920-talet och på många platser långt tidigare, började både avfalls och latrintunnor att samlas in. Med byggandet av flerfamiljshus i städerna blev detta än mer vanligt förekommande och ett måste då avfallet inte kunde ligga och röta på hög i bostadsområden och stadsmiljöer.

Från dåtidens insamling av latrin och soptunnor till dagens FNI-system, dvs fastighetsnära insamling, där man själv sorterar olika fraktioner för återvinning är det ett stort steg, men finns det mer att önska? Jag hävdar att det gör det. Kompost som ligger i avfallstunnan i upp till 14 dagar är under sommar och rötmånad en sanitär olägenhet. Räkor, fisk, kött etc. som slängs ruttnar oerhört snabbt under denna period.

ANNONS

När man nu valt bort de tidigare kompostpåsarna av majsstärkelse som gick att knyta igen till förmån för papperspåsar som i bästa fall går att stänga hjälpligt så kommer flugor och larver invadera våra sopkärl där blöta påsar och ruttnande köksavfall förvaras i upp till 14 dagar!

Det är säkert så att nedbrytningsprocessen av papperspåsar är snabbare och att man inte kan utvinna biogas (lika snabbt) med de gamla påsarna. Men för att inte hoppa 100 år tillbaka i tiden så krävs det mer av FNI.

Pausa därför tömning av kärl nr.1! Pappersförpackningar/plast/ofärgat glas samt metallförpackningar är fraktioner som man oftast själv klarar att hantera. Töm i stället kärl nr. 2 varje vecka from midsommarveckan och till augusti månads utgång för att inte skapa en än värre sanitär olägenhet med kompostering av köksavfall än vad den redan utgör! Förslag och tips om att man ska gömma matrester i frysen till dag för tömning är av många anledningar helt befängda förslag.

FNI bygger på att de som använder tjänsten är motiverade att sortera och inte slänga allt facket "brännbart". Ersätt inte den motivationen sanitära problem.

Mr. Maggot

LÄS MER:Kompostpåsarna är värdelösa!

LÄS MER:Kompostpåsarna i papper går sönder av fukt!

ANNONS