Låt mindre lokala företag bygga hyresrätter!

Det trycks på pausknappen för flera byggprojekt. Anledningen är att det varit slagsida åt att bygga bostadsrätter i Alingsås, som i dagens läge blir dyra. Varför inte lösa bostadsbristen med nya prisvärda hyresrätter byggda av mindre lokala byggföretag?

ANNONS

I Alingsås kommun planeras för många byggprojekt de närmaste åren. Det är allt från industrietableringar, t.ex. Lindex och ny ishall i Nolhaga till bostäder lite var stans i kommunen. Just nu är det trögt att få boende till alla bostadsrätter. Det är redan klart att en del projekt som varit tänkt som bostadsrätter i stället ska upplåtas som hyresrätter. Det är inget unikt för Alingsås, så här ser det ut i hela landet. Orsaken är stigande bolåneräntor i kombination med vikande konjunktur. Dessutom har kostnaderna för byggena märkbart skjutit i höjden. Lägg till att världsläget är mycket osäkert. Att avvakta med att dra i gång nya projekt är klokt, då risken är stor att det saknas köpare till nya bostadsrätter (det finns undantag).

ANNONS

Ett dilemma är att det är tryck efter bostäder och människor måste ju ha någonstans att bo. I AT läser vi om Bo Arkblad, som har det mindre byggföretaget Arkblad Fastigheter AB. De har i flera år satsat på att bygga hyresrätter. Filosofin är att hålla nere kostnaderna och ha rimliga hyror. Intresset för företagets lägenheter är stort. Bo Arkblad säger att så fort som spaden sätts i jorden för ett nytt bygge, så hör folk av sig. I snitt ringer fyra personer per dag som undrar om det finns lediga lägenheter. I dagsläget förvaltar Arkblad Fastigheter 280 lägenheter, så i jämförelse med de stora bygg- och fastighetsbolagen är de en liten spelare. Men Arkblad Fastigheter och andra mindre byggbolag i kommunen med få anställda, mindre administration, lokalkostnader, fastighetsskötsel mm. kanske är de som bäst kan lösa bostadsbristen i Alingsås kommun.

Det finns kritik mot kommunen, att det är svårt att få kommunal mark att bygga på, då det mesta har gått till företag som bygger bostadsrätter och det har gynnat de större aktörerna. Läge för en kursändring, att kommunen måste tänka mer på de mindre lokala byggföretagen. Fler hyresrättslägenheter borde ju också ligga i linje med politikens önskemål.

Vi har en omfattande smittspridning av covid-19, influensa och RS-virus i landet. Sjukhusen får ta emot allt fler patienter. Risken finns att ännu fler insjuknar nu när allt fler återgår till sina arbetsplatser och skolorna startar igen efter helgerna. Under måndagen kom uppgifter om att 89 procent av befolkningen i Kinas tredje mest folkrika provins har smittats av covid-19.

LÄS MER:Hitta kärleken och förbättra ekonomin

LÄS MER:Punkt för ett skitår, men 2023 blir inte bättre

LÄS MER:Bra jobbat med den nya rondellen!

ANNONS