Pressfrihet är en förutsättning för demokratin!

Oberoende journalistik och pressfrihet är en förutsättning för en fungerande demokrati. 3 maj är ”Världsdagen för pressfrihet”.

ANNONS
|

I länder med åsiktsfrihet, yttrandefrihet och med en fri press får medborgarna tillgång till information och fakta. De kan själva bilda sig en uppfattning i olika frågor. I diktaturer däremot styr de som har makten över vilken information medborgarna ska få ta del av. Det handlar om tillrättalagd propaganda. I dessa länder är journalisternas möjligheter till granskning mycket begränsade, oftast obefintlig. Modiga reportrar som ändå lyckas få fram regimkritiska uppgifter, riskerar fängelsestraff eller till och med döden.

Det finns journalister som inte väjer för att jobba i livsfarliga områden. Vi läste för några veckor sedan i AT om fotograf Alex Ljungdahl från Vårgårda, som nyligen var i Ukraina och dokumenterade det helvetiska kriget. Men riskerna är stora. Enligt Reportrar utan gränser har 1 636 journalister dödats mellan 2001-2021. Siffran har stigit under 2022. Nästan 500 journalister sitter i fängelse världen över. Svenske Dawit Isaak har hållits fängslad i Eritrea sedan 2001. Journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson satt fängslade i Etiopien i 14 månader.

ANNONS

Mitt första minne när en svensk journalist dödades är från Chile 1973. En junidag befann sig svensk-argentinske journalisten Leonardo Henrichsen och Jan Sandqvist i centrala Santiago de Chile när pansarvagnar och militärfordon rullade in på gatorna. Militären började skjuta skarpt mot människor, som flydde i panik. Sandqvist och Henrichsen stannade kvar. Den senare filmade. En soldat lyfte sitt gevär och tryckte av. Han träffade Henrichsen i bröstet, som kort därefter avled. Han dokumenterade sin egen död. Det blev en världsnyhet. Totalt dödades 22 personer. Senare samma år genomfördes militärkuppen, då Chiles folkvalde president Salvador Allende störtades.

Vi lever i en global värld med enormt stort informationsutbud och nyheter från världens alla hörn når oss i realtid. Men vi har våra liv lokalt i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga. Därför behövs lokaltidningar som Alingsås Tidning. Glädjande är att vi får allt fler läsare, särskilt på vår nyhetssajt.

AT bevakar det som händer i lokalsamhället. Det är ju våra politiker som fattar besluten om skola, vård och omsorg mm, allt det som påverkar vårt dagliga liv. Vår uppgift är att ha koll på kommunpolitik, skriva om brott och olyckor. Det lokala näringslivet, all byggnation och sport mm. tilldrar sig också stort intresse. På insändarplats ger vi människor möjlighet att göra sina röster hörda.

För demokratins skull, slå vakt om pressfriheten!

ANNONS