40 procent av landets förstagångsväljare tar dagligen del av politisk information i sociala medier. Därför blir det allt viktigare för de politiska partierna att finnas med.  Vänsterpartiet i Alingsås har förstått detta och är överlägsna de andra partierna på de sociala nätverken.
40 procent av landets förstagångsväljare tar dagligen del av politisk information i sociala medier. Därför blir det allt viktigare för de politiska partierna att finnas med. Vänsterpartiet i Alingsås har förstått detta och är överlägsna de andra partierna på de sociala nätverken.

Vänstern i Alingsås är överlägsna på sociala medier

Väljarna, framför allt de yngre, hittar mycket av sin politiska information på sociala medier.

ANNONS
|

I SVT:s Rapport presenterades uppgifter från Internetstiftelsens nya rapport, ”Svenskarna och internet – Valspecial 2022”. 40 procent av landets förstagångsväljare tar dagligen del av politisk information i sociala medier. Därför blir det allt viktigare för de politiska partierna att finnas med på Facebook, Instagram, TikTok och Twitter. I tv-inslaget medverkade också influencern Margaux Dietz. Hon intervjuar partiledarna och hade förra valet 2 miljoner visningar.

Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, var också med. Hon tror att sociala medier kommer att spela en stor roll i höstens val. Hon tycker det är bra, ”Ju fler program och ju mer folk pratar om politik desto bättre”. Hennes partivänner i Alingsås har förstått sociala mediers betydelse och är i jämförelse med övriga partier i kommunen i särklass bäst.

ANNONS

StudenterTycker är en blogg, som består av studenter i hela landet. Det är en plattform, där alla får föra fram sina åsikter och tankar, debattinlägg, krönikor och skriva poesi. StudenterTycker uppmärksammade i fjol hur aktiva och framgångsrika Vänsterpartiet i Alingsås är på sociala medier. Bland partierna i kommunfullmäktige har (V) överlägset flest reaktioner och kommentarer på sina inlägg och dessutom klart flest följare på Facebook och Instagram.

Övriga partier måste steppa upp och utnyttja de kanaler som lockar besökare. Gör de inte det, riskerar de att hamna långt efter i kampen om första- och andragångsväljarna. Se och lär av Vänsterpartiet i Alingsås hur man gör för att skapa ett ökat intresse och engagemang för kommunpolitiken.

Apropå att hänga med i tiden. Kom att tänka på när sittande president George Bush den äldre i presidentvalet 1992 ställdes mot guvernören från Arkansas Bill Clinton. På Bushs valmöten spelade militärmusiker gamla marschlåtar och publiken satt stilla, på sin höjd stampade de takten. På Clintons möten spelades rockmusik, bland andra Bruce Springsteen. Det var som att vara på en rockkonsert med dansande och sjungande publik. Musiken avgjorde inte valet, som Clinton vann, men det visar att det är bra att hänga med i utvecklingen och inte stelna till.

Ser på TV och är skakad över bilderna från Butja i Ukraina, där civilpersoner - äldre, vuxna och barn - brutalt har avrättats. Och samtidigt som jag skriver dessa rader sent på tisdagskvällen plingar det till i mobilen. Ytterligare en ung man i 20-årsåldern har skjutits ihjäl i södra Stockholm. Man tror inte det är sant att människor kan vara så grymma.

ANNONS