Hur vill ni politiker att vården ska bedrivas? Vilken tillgång till vård ska vi ha i Västra Götalandsregionen, skriver Jonas Ericsson, avdelningsordförande, Vision Västra Götalandsregionen.
Hur vill ni politiker att vården ska bedrivas? Vilken tillgång till vård ska vi ha i Västra Götalandsregionen, skriver Jonas Ericsson, avdelningsordförande, Vision Västra Götalandsregionen.

Vem räddar sjukvården?

Hur vill ni politiker att vården ska bedrivas? Vilken tillgång till vård ska vi ha i Västra Götalandsregionen, skriver Jonas Ericsson, Avdelningsordförande, Vision Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Larmklockorna klämtar för vården i Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska presenterade nyligen en lista med strukturella åtgärder för att sänka kostnaderna. Ytterligare över 500 miljoner ska sparas in på helårsbasis enligt förslaget. Övriga sjukhus står med liknande problem i hela regionen, sparförslagen haglar, vårdköerna växer och personalen ska minskas.

Under alla de år jag varit anställd i Västra Götalandsregionen har vi sparat in på verksamheterna på något sätt, några år har det varit effektiviseringsavdrag på den uppräkning man skulle fått. Självklart med resultat i en snävare budget. Andra år är det bara en uppräkning på en procent eller så mindre än löneavtal, andra kostnadsökningar och liknande. Och på detta har man lagt finurliga lösningar som ”brutna tak” på producerande verksamheter, vilket innebär att om du producerar mycket får du kort och gott mindre betalt.

ANNONS

För 2024 talar politiken om budgetuppräkningar på 2-3 procent för verksamheterna, hur vill man att verksamheterna med samma förväntade produktion och med väntande köer ska få ihop detta. Inflationen skenar, priserna rusar, hyrorna skenar men det ska klaras med 2-3 procent i budgetuppräkning.

Men kraven står kvar och ökas konstant i takt med att vi blir duktigare på att bedriva vård. I takt med att tekniken blir bättre och i takt med att vi faktiskt kan hjälpa fler.

Jag vill inte påstå att VGR:s verksamheter är oförbätterliga, vi kan göra saker bättre, vi kan hitta nya vägar och smarta lösningar.

Men jag vågar påstå att den stora frågan måste lösas av våra politiker. Hur vill ni politiker att vården ska bedrivas? Vilken tillgång till vård ska vi ha i Västra Götalandsregionen?

Sjukvården i Sverige i dag är kapabel att hantera nästan alla åkommor, vi blir konstant duktigare och löser år för år sådant vi tidigare inte kunnat. Svensk sjukvård är i världsklass. Men om vi ska kunna göra allt för alla måste plånboken anpassas efter utbudet. Annars får utbudet anpassas efter plånboken.

I vår ekonomiska modell har vi en fast plånbok, skatteintäkterna att röra oss inom. Men kravet från lagskrivaren och politiken som kort sammanfattat lyder, regionen ska erbjuda en god hälso- och sjukvård åt alla, måste diskuteras. Vad är en god hälso och sjukvård? Och framförallt vad är en god hälso och sjukvård i förhållande till den budget man har.

Till Västra Götalandsregionens politiker:

Ta ansvar för den budget ni lägger, ska vi minska på verksamheterna måste vi också minska på produktionen.

Fundera på vilken vård ni vill Västra Götalandsregionen ska erbjuda, kan alla erbjudas allt med den plånbok vi har i dag.

För fortsätter vi i denna nedåtspiral blir vi aldrig Sveriges bästa offentliga arbetsgivare.

Jonas Ericsson

Avdelningsordförande, Vision Västra Götalandsregionen

LÄS MER:Västra Götalandsregionens budget för 2024 klubbad i fullmäktige

LÄS MER:Alingsås säger nej till Göteborgs flyktingvädjan: ”Ett skämt”

LÄS MER:Narkotikahundar ska genomsöka skolor i Alingsås

ANNONS