Alingsås är Sveriges snabbaste kommun!

AT:s chefredaktör Per Anger begärde ut personnummer på politikerna i våra kommuner. Till skillnad från Vårgårda och Alingsås, så vägrade Herrljunga att lämna ut uppgifterna på samtliga politiker.

ANNONS
|

Hemlighetsmakeriet är märkligt, då personnummer är en allmän handling. Enligt offentlighetsprincipen har alla rätt att få ut uppgifterna. Undantag finns, till exempel personer som omfattas av sekretess p.g.a. hot mm. Men att alla ledamöter i Herrljungas socialnämnd, kommunstyrelse, samhällsbyggnadsnämnd, krisledningsnämnd och kommunala bolag skulle omfattas av sekretess är helt osannolikt. Det är egentligen inga problem att få fram uppgifterna om personnummer. Vem som helt, inte bara journalister, kan lägga extra tid åt att googla, till exempel genom att logga in på Ratsit.

Alingsås egen deckarförfattare Susanne MacFie har gjort succé med barnboksvideo-serien Hemliga Klubben. Kanske skulle hon göra en vuxenvariant och kalla den Hemliga Kommunen. Deckarduon från barnböckerna Moa och Måns får ju förstås bytas ut till Mats (Palm S, ordförande i kommunstyrelsen) och Ior (Berglund, kommundirektör). De båda är högsta politiker, respektive högste tjänsteman och har det ytterst ansvaret för om personnummeruppgifterna ska lämnas ut eller ej. Det är väl tveksamt om Susanne MacFie nappar på idén, men om det blir en fysisk pappersbok, kommer den nog att vara så hemlig att läsaren måste sprätta upp sidorna för att kunna ta del av innehållet!

ANNONS

Om Herrljunga är Sveriges hemligaste kommun, så är Alingsås just nu Sveriges snabbaste! Kommunal verksamhet kännetecknas sällan av snabbhet, men i Vårgårda tog det bara en timme och tre minuter innan AT fick samtliga politikers personnummer. Alingsås var ännu snabbare och måste ha slagit svenskt rekord, då klockan stannade på 21 minuter. Imponerande. Herrljunga dröjer då chefredaktör Anger har överklagat beslutet till Kammarrätten.

Gatuenheten i Alingsås har redan inlett årets gatusopning, flera veckor innan andra kommuner. Ett rekordtidigt vårtecken som faktiskt inträffade innan vi i meteorologisk mening får säga att det är vår! I de nordiska länderna finns två kriterier för att definiera våren. För det första att dygnsmedeltemperaturen under sju dagar i följd är över noll grader. Det andra att starten på våren inte får ske före den 15 februari. Formstarka Alingsås var på tårna och reptilsnabba upp ur startblocken. Redan den 13 februari påbörjades vårstädningen. Alingsås är i detta avseende utan tvekan kommunernas svar på friidrottens sprinterstjärna Usain Bolt, som vann allt som gick att vinna under sin karriär.

ANNONS