Är svenska språket för ”bonnigt” för Alingsås?

I The City of Potatoes finns en förkärlek för engelska uttryck. Vi har Lights in Alingsås, Running Lights, Christmas Lights, Capital of Fika, Taste of Alingsås och det finns säkert fler exempel. Är svenska språket för ”bonnigt” för Alingsås?

ANNONS
|

Under en fikarast kom vi in på detta ämne. Är det onödigt eller bra att vara internationella? Är det inte bättre att använda svenska språket? Då hade vi kanske haft evenemangen Ljus i Alingsås, Spring/löp i kvällsljus, Jul i ljus, Fikats huvudstad och Smaka på Alingsås.

Förstår de personer som tycker att svenska språket utarmas av att vi slänger oss med andra språk, men tycker inte att det är konstigt utan en naturlig utveckling. Engelskan är världens mest spridda språk, som drygt en miljard människor talar. I åtskilliga decennier, efter det att Elvis, Beatles m.fl. slog igenom, har vi sjungit med i de engelska i låtarna. Dessutom matas vi i tv och på filmduken av engelskspråkiga filmer och serier. I tidig skolålder finns engelska på schemat och så har det varit i flera generationer. Engelskspråkiga besökare imponeras av att alla svenskar pratar bra engelska, oavsett om man är ung eller gammal, jobbar i affär/restaurang eller sitter på en parkbänk.

ANNONS

Efter denna utläggning vill jag rekommendera alla pandemitrötta innesittare att fråga arbetskamrater/vänner om de under Taste of Alingsås ska med på en After work (AW) på ett coolt place, ta en bira och en köttbit, well done. Det brukar vara nice. Eller om det känns bättre, fråga om de ska med på en Efter jobbet (EJ).

Under onsdagen höjdes drivmedelspriserna ytterligare. Enligt de rekommenderade priserna på bemannade stationer var priset för dieseln 21,97 kronor litern. Bensinen kostar efter höjningen 19,54 kronor. Tycker synd om alla som bor på landsbygden och är tvungna att ta bilen till jobbet, skjutsa barnen till barnomsorg och skolor. Regeringen säger sig vara beredd att kompensera för de höga bränslepriserna, men det är oklart på vilket sätt. Vi har också skyhöga elpriser, matpriserna stiger och bankerna flaggar för höjda bolåneräntor.

Pandemiplågan ser äntligen ut att gå mot sitt slut. Hela världen borde fira och förenas i en global kram. Men vad händer? Jo, vi riskerar krig och död i konflikten Ryssland-Ukraina. Ännu mer elände är det sista vi behöver. Våren är i annalkande och förhoppningsvis får världens ledare vårkänslor. Rekommenderar dem att lyssna på John Lennons gamla låt, Give Peace a Chance - Ge freden en chans.

ANNONS