Valets stora vinnare i Alingsås är Daniel Filipsson och Moderaterna. Han fortsätter som ordförande i kommunstyrelsen med oppositionsrådet Simon Waern (S), som vice ordförande. Den stora förloraren är Centerpartiet, som jag tror lämnas utanför allt inflytande av firma Filipsson och Waern.
Valets stora vinnare i Alingsås är Daniel Filipsson och Moderaterna. Han fortsätter som ordförande i kommunstyrelsen med oppositionsrådet Simon Waern (S), som vice ordförande. Den stora förloraren är Centerpartiet, som jag tror lämnas utanför allt inflytande av firma Filipsson och Waern. Bild: Filip Landqvist

Firma Filipsson (M) och Waern (S) styr vidare i Alingsås

Jag utser kommunalrådet Daniel Filipsson (M) som vinnare i kommunvalet i Alingsås. Moderaterna går fram och är med marginal det största borgerliga partiet.

ANNONS
|

Bra val gör också Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Socialdemokraterna klarar sig också bra och är fortfarande Alingsås största parti.

Mandatperiodens storbråk är förstås turerna i samhällsbyggnadsnämnden med flera byten av centerpartistiska ordföranden. Moderaterna och Socialdemokraterna krokade arm och såg till att det blev storstädning i nämnden. Liberalerna och framför allt Centerpartiet rasade mot agerandet och C har efterlyst ny ledning i kommunen.

I valet sa alingsåsarna sitt. C och L backar, så väljarnas dom mot de båda partierna är hård. Jag har varit ganska säker på att Daniel Filipsson fortsätter som ordförande i kommunstyrelsen med oppositionsrådet Simon Waern (S) som vice ordförande. Jag har dagen efter valet ingen som helst anledning att ändra uppfattning.

ANNONS

M har starkt stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lär inte motsätta sig Filipsson. Har en känsla av att Liberalerna också hakar på och ger M aktivt stöd. Däremot blir det fyra tuffa år för Centerpartiet. Tror att de lämnas helt utanför allt inflytande av firma Filipsson & Waern.

Trots ett bra val av Vänsterpartiet kommer de inte att få något större inflytande, men deras betydelse för kommunens inriktning att bygga fler hyresrätter ska inte förringas. Och V är också det parti som tagit kampen för att vårdpersonal ska få bättre arbetsförhållanden och löner.

I Vårgårda har man kvar den gamla alliansen och de har majoritet. Det är tradition att största alliansparti får kommunalrådsposten. Det är Centerpartiet, så Bengt Hilmersson C, sitter kvar med oppositionsrådet Tony Willner (S), som vice ordförande.

I Herrljunga är det mer oklart. Här kommer Sverigedemokraterna att kunna spela en avgörande roll om det blir Gunnar Andersson (M) eller Emma Blomdahl Wahlberg (C) som blir kommunalråd. Att Mats Palm (S) blir vice ordförande förutsätter jag.

Måste ta upp Sverigedemokraterna, som haft stora valframgångar, framför allt gäller det i riksdagsvalet. Men även i kommunerna går de bra. I Alingsås får SD sju mandat och här är det nog inga problem att få kandidater att ställa upp. Värre blir det i Vårgårda och Herrljunga. I båda dessa kommuner har partiet fått sex mandat. Under de senaste mandatperioderna har SD haft betydande problem att fylla sina platser, i praktiken har det varit många bortkastade SD-röster. Nu krävs skärpning, då det är ett stort demokratiskt ansvar att svara upp på folkets vilja.

ANNONS