Hyreshöjningarna kommer att svida i plånboken

En fungerande bostad är en förutsättning för ett bra liv.

ANNONS
|

Och ett gott liv kan man inte ha om man inte har råd att betala hyran eller om det inte finns några pengar kvar när hyran är betald.

Man ska också ha råd med mat och andra förnödenheter och dessutom ha en slant över till annat som förgyller tillvaron. Långt ifrån alla har några ekonomiska reserver i välfärdslandet Sverige.

Nu har hyresförhandlingarna inletts. Alingsåshems krav ligger på 8,5 procent från om med januari 2023. Historiskt en hög siffra, men ser man vilka krav det ställs i övriga riket så sticker inte Alingsåshem ut. I Lindesberg vill det kommunala bostadsbolaget ha 10,76 procent.

ANNONS

De privata fastighetsägarna har flaggat för att det behövs hyreshöjningar på minst 10 procent. Hyresgästföreningen i region Stockholm har formulerat ett motbud på 2,4 procent. Vad Hyresgästföreningen kommer med för motbud i Alingsås återstår att se. Det brukar inte vara ovanligt att man i en förhandling hamnar någonstans mitt emellan. Oavsett vilken nivå det slutar på kommer höjningen att svida i folks plånböcker.

Inflationen är hög och trots räntehöjningar har den inte pressats tillbaka. Vi kan förvänta oss ytterligare prisstegringar på i stort sett allt. Att det skulle kompenseras med löneökningar är orealistiska önskedrömmar. Redan innan lönerörelsen dragit i gång vet vi att det blir reallönesänkningar.

Nobelstiftelsen bjuder inte heller i år in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Nobelfestligheterna. Alla andra partiledare, inklusive Nooshi Dadgostar Vänsterpartiet, är välkomna. Visst är det märkligt att partiledaren i landets näst största parti portas. I vårt helt igenom demokratiska val i september fick SD 20,5 procent av rösterna. Det innebär att mer än var femte svensk röstade på dem. Partiet ingår inte i regeringen, men statsminister Ulf Kristerssons (M) gäng regerar i allt väsentligt på SD:s politik.

27 oktober är en speciell dag. Många kända personer har det som sin födelsedag, t. ex. James Cook (upptäckare), Paganini (världsberömd violinist), John Cleese (Monty Python), Arne Andersson (löpare, världsrekordhållare och bragdmedaljör samt Gunder Häggs kombattant. Och så var Arne min simlärare och lärde mig simma), Glenn Hoddle (elegant engelsk fotbollsspelare i landslaget och Tottenham) och Urban Kärvling! Jag och Glenn Hoddle föddes samma dag. Jag kan utan att ljuga skryta med att jag gjort fler mål än honom på Vänersvallen och Boteredsvallen i Vänersborg, Hallevi i Vargön och Hedevallen i Väne Ryr! Men jag tillstår att Hoddle rönte betydligt större framgångar på de stora internationella arenorna!

LÄS MER:Damerna är lights in Alingsåsfotbollen!

LÄS MER:Helgmys i Alingsås = hamburgare?

LÄS MER:Visa medmänsklighet när hjälpbehoven ökar lokalt!

ANNONS