Kommer talmannen att fika i över 100 dagar?

På söndag är det demokratins högtidsdag. Då går vi till valurnorna och lägger våra röster i valen till riksdag, kommun och region (om vi inte redan förtidsröstat).

ANNONS
|

Vi ska vara glada att bo i en demokrati, där vi fritt kan välja det parti vi stöder. Det är ingen självklarhet. Idag lever nästan 70 procent av jordens befolkning i länder som inte är demokratiska. Tänk på det och gå och rösta!

Det kan dröja innan vi vet hur Sverige ska styras. Det är oerhört jämnt i opinionen. Valutgången är mycket oviss. Ska talman Andreas Norlén tvingas bälga i sig litervis med kaffe och äta småkakor med partiledarna lika länge som för fyra år sedan? Då tog det 134 dagar, med två misslyckade statsministeromröstningar, innan vi fick en ny regering. Så länge tror jag inte det tar denna gång, men talmannen har nog laddat upp med några kartonger hållbara småkakor.

ANNONS

Kommande regering får ingen lätt uppgift. Pandemi, Ukrainakonflikt, energikris, eventuell elransonering, kraftigt stigande priser på allt, räntehöjningar, skakig bostadsmarknad och kanske ytterligare en omgång av covidsmitta. Låter inget roligt, men tyvärr ser det ut att bli en mörk kall höst och vinter. Trots alla vallöften, så finns det inga outtömliga ekonomiska reserver att ösa ur. Det är den bistra verkligheten. Vi får stötta varandra och hjälpas åt, tills det blir bättre tider, för det blir det!

Kräftgång är något partierna är rädda för, men inte de boenden i Ornunga med omnejd. I Ornungasjön har man för första gången på flera år fångat flodkräftor. En kul nyhet, även om det bara var två stycken. Fiskelyckan ger i alla fall hopp att kräftbeståndet i sjön kan växa till sig igen.

För mig var det en vältajmad nyhet, då jag nyligen rotade igenom en låda på vinden från mina föräldrar. Bland bortglömda saker hittade jag ett album med gamla tidningsurklipp. Ett klipp fick mig att skratta. Det var från Nya Wermlands-Tidningen, senare delen av 1950-talet. Rubriken var: ”Kräftfiskare i Ed blev ormbiten – lasarettsfärd”. Det var ju egentligen inget att skratta åt, men i ingressen står det ordagrant: ”Redaktör Arne Kärvling, Vänersborg, blev under kräftfiske vid Kullen i Dals Ed natten till söndag svårt biten av en orm och måste föras till lasarettet i Bäckefors”.

Ja, visst handlar det om min far. Vidare läser jag att giftmängden var stor, så det måste varit en gammal huggorm som utdelade hugget. Patienten fick ett 15-tal sprutor. Vad som inte står i artikeln var ”familjehemligheten” att redaktör Kärvling faktiskt tjuvfiskade. Talesättet ”Synden straffar sig själv” stämde bra!

ANNONS