Köp svensk julmat och gynna våra bönder!

I år håller vi hårdare i våra julklappspengar!

ANNONS
|

Handelns utredningsinstitut räknar med att vi köper färre julklappar. Men det blir ändå dyrare för oss, då priserna stigit kraftigt.

Det är ekonomiskt bistra tider. Priserna stiger på allt, t.ex. mat, drivmedel och energi. Dessutom plågas skuldsatta av dyrare bolån. Inte konstigt att hemstickade plaggen tros bli årets julklapp. Second hand är också ett bra alternativ, både ekonomiskt och för miljön. Allt behöver inte vara nytt. Det vet alla vi som växt upp med äldre syskon och fått ärva fotbollsskor, skridskor, kläder mm.

Julmaten blir rekorddyr, t.ex. har priserna på sill, potatis och ägg stigit med 10 procent och laxen med hela 35 procent sedan i fjol. Mitt råd är att välja den mat man verkligen gillar och strunta i det andra. Köp inte för mycket. Det brukar alltid bli rester över, som i värsta fall slängs. Jag slår ett slag för svensk mat. Även om svenskproducerat är något dyrare är det viktigt att vi gynnar våra egna bönder, så att vi kan öka vår självförsörjningsgrad. Då står vi säkrare i krissituationer. Att det är viktigt har vi blivit smärtsamt medvetna om under åren med pandemi och krig i vår omedelbara närhet!

ANNONS

Restaurangernas julbord beräknas bli 20 procent dyrare, men krögarna märker inget minskat intresse. Det visar att traditionens makt är stor. För julbord ligger oss svenskar mycket varmt om hjärtat. När vi summerar julbordssäsongen tror jag ändå att vi kommer att se en nedgång. I helgen blir det julbord för mig. Mina favoriter är Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv och ägg. Till detta en mörk julöl. Även snaps till sillen hör till.

När jag ändå är inne på det ätbara. I vårt lunchrum på Mediehuset Alingsås har vi ett välfyllt fruktfat. Här brukar det finnas bananer, äpplen, apelsiner och clementiner/satsumas. Ibland också päron, kiwi och annat. Men är frukt särskilt gott? Sådana djupa diskussioner kan vi ha runt bordet.

Banan är en av världens populäraste frukter. Den är också nyttig med högt näringsvärde. Håller med om att bananen är praktiskt förpackad, där den ligger i sitt skal. Men jag tycker ändå att det är en kraftigt överskattad frukt, för särskilt gott är det inte. Jodå, jag äter banan (ibland) men skälet är nästan alltid att mätta en hungrig mage.

Kan gilla den klassiska efterrätten, friterad banan med lite sirap och vaniljglass, som man förr alltid tryckte i sig på kinakrogen. Men annars gillar jag inte bananer i mat. Banan på pizza eller i Flygande Jacob är inget jag längtar efter.

LÄS MER:Folkfest när julen drog i gång, så borde det vara varje helg!

LÄS MER:Smakar bra med nya satsningar i fikastaden

LÄS MER:Var snäll, så mår alla bättre!

ANNONS