Lämna aldrig ut bank-id, då töms dina konton

I dagens digitaliserade värld sköter vi de flesta ärenden och sysslor med hjälp av mobiltelefonen.

ANNONS
|

Det kan vara bankärenden, bokningar av resor, bord på restaurang, vårdkontakter, biljetter till fotbollsmatcher mm. Dessutom använder vi mobilen för att läsa mejlen och tidningar, se på tv och lyssna på musik. Frågan är: Hur levde vi när samhället inte var digitaliserat?

Vi som var med på ”stenåldern” klarade oss bra, men den tekniska utvecklingen har varit explosionsartad. Med digitaliseringen innebär också ökad utsatthet för brott. Brotten sker utan att den kriminelle och offret ses fysiskt. De kriminella ger sig oftast på äldre för att locka ur dem bank-id och kontonummer, för att sedan tömma deras konton på pengar. De använder mejl eller telefon och utger sig för att vara släktingar, från banken, polisen mm. I regel är de vältaliga och uppträder artigt och belevat och skapar ett falskt förtroende, för att sedan roffa åt sig offrens pengar.

ANNONS

Andra kriminella specialiserar sig på sociala medier och de som använder e-tjänster. Dessa bedrägerier ökar också kraftigt. Även företag utsätts för digitala brott, t.ex. dataintrång och överbelastningsattacker. Några bra tips är att aldrig lämna ut personliga uppgifter, lösenord eller koder. Klicka inte på länkar du är osäker på. Och framför allt logga aldrig in med ditt bank-id på uppmaning från någon annan. Ta för vana att då och då ändra ditt lösenord och använd unika lösenord, de är säkrare.

Själv försöker jag att hålla reda på alla koder. Det är inte alltid lätt. Jag räknade snabbt i huvudet att jag har runt ett femtontal olika koder/lösenord, t.ex. till bank-id, inloggningen på datorn, olika datorprogram, tv-kanaler mm. Det har hänt fler än en gång att jag skrivit in koden till entrédörren eller garaget hemma när jag ska logga in på datorn – och tvärtom!

Har man ett vanligt lösenord, gör man det lättare för hackare. De tre mest läckta lösenorden i Sverige i fjol var 123456, 123456789 och hejsan. Fotbollslag är också populära. I Sverige hamnar lösenordet hammarby på plats 40, gnaget på plats 76, liverpool 102 och arsenal 111. När många väljer samma lösenord är de lätta att knäcka för en skicklig hackare. Enligt lösenordshanterartjänsten Nordpass kan 99 av de 200 mest använda lösenorden i Sverige hackas på några sekunder.

En reflektion. Varje gång den nya regeringen framträder på presskonferenser är även Jimmie Åkesson (SD) med. Hade det inte varit bättre att Sverigedemokraterna satt med i regeringen, för det är ju uppenbart så att Sverige styrs utifrån SD:s politik.

LÄS MER:Ukrainska kvinnor drabbas av svenska snuskgubbar!

LÄS MER:Skaffa en skolrobot åt hjärtsjuke William!

LÄS MER:”En vän är en person du kan tänka högt med”

ANNONS