Punkt för ett skitår, men 2023 blir inte bättre

Dags att lägga 2022 till handlingarna. Travesterar f.d. arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins (M) klassiska ord från 2009. ”Slutsatsen är på ren svenska att 2022 är ett riktigt skitår och 2023 är väl inte mycket bättre”.

ANNONS
|

Littorin uttryckte sig så med anledning av kraftigt stigande arbetslöshet. Jag tycker att 2022 kan klassas som ett skitår med tanke på kriget i Ukraina, skenande prisstegringar på i stort sett allt, hög inflation, högre bolåneräntor och stigande arbetslöshet. Den negativa utvecklingen ser ut att hålla i sig 2023. Lägg därtill att vi nu har ökad covidsmitta igen.

Men allt har inte varit nattsvart. De allra flesta har förstås haft ljusglimtar. Jag tycker sommaren var bra. Då gjorde vi utflykter i vårt vackra land. Vi har som vana att åka till platser vi aldrig tidigare besökt. I år blev det nedslag i den småländska myllan, i Halland och Skåne.

ANNONS

Jag har fått uppleva en annorlunda, men fantastisk kulinarisk upplevelse i halländska Knystaforsen. I det gamla bruksområdet finns en restaurang med en stjärna i Guide Michelin. Här åt vi närproducerat och på tallrikarna serverades rätter jag aldrig tidigare ätit. I en mindre ort i Småland var det precis tvärtom. Här åt jag mitt livs vidrigaste variant av mos och korv. Blekaktig tjock kryddkorv med svårdefinierad smak, kallt mos som de dränkt med senap (som jag inte gillar på moset), gurkmajonnäs som saknade både gurka och majonnäs. Enda de inte misslyckades med var Coca colan. Men i efterhand är det just denna måltid jag minns bäst och inte skulle vilja vara utan!

Positivt var att GAIS efter (minst) sju svåra år lyckades vinna matcher och avancera till Superettan. Nu följer väl sju goda år? En mäktig upplevelse var Håkan Hellströms konsert på Ullevi.

Oroande lokalt är att 2023-års cykeltävlingar i Vårgårda är hotade. Vårgårda CK behöver mer pengar för att ro i land arrangemanget. Inga mer kommunala pengar till cykelarrangemanget tycker några Vårgårdabor och pekar på behoven inom äldreomsorg och skola. De har naturligtvis rätt i att kärnverksamhet ska prioriteras, men kommunens satsade enligt uppgift 450 000 kronor av det totala kommunbidraget på cirka 745 miljoner. Inga svindlande summor.

Invånarna ska ju också trivas med att bo i Vårgårda kommun. Cykelfesten är ett arrangemang som besöks av många unga och gamla. Dessutom har Vårgårda tack vare bröderna Fåglums enorma framgångar i cykelsadeln en unik cykeltradition. Denna är värd att vårda. Ej att förglömma att direktsändningen av tävlingarna i SVT ger kommunen fin PR. Tycker att kommunens bidrag är väl använda pengar.

LÄS MER:Bra jobbat med den nya rondellen!

LÄS MER:Några riktigt dåliga julklappar

LÄS MER:Lämna aldrig ut bank-id, då töms dina konton

ANNONS