Viktigast att tågen går, inte att de kör i 250 km/h

Politiker i kommuner längs Västra stambanan vädrar morgonluft. Detta efter den nya regeringens besked att stoppa planerna på höghastighetståg.

ANNONS
|

Nu hoppas lokala politiker på utbyggnad av nytt dubbelspår mellan Göteborg och Alingsås. I denna fråga tycker jag att regeringen gör rätt bedömning. Visst vore det bra med en järnväg som klarar av höghastighetståg, som blåser fram i 250 km/timmen eller mer. Men kostnaden på minst 320 miljarder kronor för utbyggnad av nya höghastighetsstambanor avskräcker. Vis av erfarenhet från befintlig tågtrafik, där det ofta är störningar, långa förseningar och inställda avgångar tycker jag att det allra viktigaste är att tågen faktiskt går och inte står stilla.

En orsak till många av dagens tågförseningar i vårt område är att det är på tok för trångt på spåren mellan Göteborg och Alingsås. Här behövs ett nytt dubbelspår, för att bygga bort dagens flaskhals och få bra flyt i trafiken. Tågtrafik som går enligt tidtabell gynnar arbetspendling och annat tågåkande och ger fler resenärer.

ANNONS

Dubbelspår gynnar utvecklingen i Västsverige, framför allt vore det ett lyft för Alingsås. En satsning på Västra stambanan är att föredra framför att kunna åka höghastighetståg från Göteborg till Stockholm en timme snabbare än i dag. De ekonomiskt svåra tider vi har att vänta de närmaste åren gör det särskilt viktigt att se var skattepengarna, samhällets investeringar, gör störst nytta. På sikt när ekonomin återhämtat sig kan man återuppta planerna på höghastighetståg.

Vilken fantastisk final vi fick se i fotbolls-VM mellan giganterna Argentina och Frankrike. Det måste ha varit den mest spännande finalen någonsin. Sett över hela matchen tycker jag det var rättvist att Argentina vann. Med härföraren Lionel Messi dominerade de matchen i 75 minuter innan Frankrike och superstjärnan Kylian Mbappé tog över huvudrollen och kvitterade Argentinas 2-0-ledning. Efter förlängning och 3-3, fick matchen avgöras på straffar, där sydamerikanerna drog det längsta strået. Messi blev tremålsskytt, men hur surt är det inte för Mbappé, som trots fyra finalmål stod som förlorare.

England åkte ur VM i kvartsfinalen mot Frankrike, men man satte ändå ett historiskt och positivt rekord. För första gången någonsin under ett fotbolls-VM blev inte en enda engelsk supporter gripen av polis. Förklaringen var säkert Qatars tuffa alkoholrestriktioner. Ingen alkohol serverades vid arenorna. Undrar om engelsmännen firade framgången på pubar runt om i England?

LÄS MER:Västsvenskar i trafikutskottet vill satsa på Västra stambanan

LÄS MER:Uppmaningen: Ta strid för Mollaryd och Torpåkra

LÄS MER:Regionen rasar över uteblivet fyrspår

ANNONS