Sorg efter Hans Jönssons bortgång: "Han var en genomärlig lagspelare ut i fingerspetsarna"

På julafton gick Hans Jönsson bort efter en tids sjukdom. Något som har skakat om cykelsporten, såväl i Sverige som utomlands. – Entusiasmen han hade smittade av sig på alla runt omkring honom, säger Helen Henriksson, som jobbat tätt med Hans sedan 2006.

ANNONS
|

Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda Cykelklubb och grundare av Womens World Tour i Vårgårda, gick bort på julafton.

Tomrummet han lämnat efter sig är av förklarliga skäl enormt stort.

– Det är svårt att sätta ord på vad han har betytt för cykelsporten, och inte minst då för damerna. När man som jag och alla runt omkring Hans såg hur hårt han jobbade var det lätt att hänga på i samma anda, så att säga. Han var en genomärlig lagspelare ut i fingerspetsarna. Han sa alltid ifrån om han tyckte att något inte passade, och den egenskapen och hans envishet har gjort att vi i Vårgårda Cykelklubb är en maktfaktor inom damcyklingen, säger Helen Henriksson.

ANNONS
Helen Henriksson.
Helen Henriksson. Bild: AT

Något som Hans Jönsson jobbade hårt för var att damernas världscuptävlingar skulle tv-sändas. Ett arbete som påbörjades redan för 7-8 år sedan.

– När vi var nere och träffade representanter för UCI (Union Cycliste Internationale) och övriga arrangörer trodde nog dom inte att vi var riktigt kloka. Men Hans gav sig inte. Ville han få något genomfört så fick han det, minns Helen, och fortsätter:

– Utan honom hade det aldrig gått i lås, så enkelt är det. Han jobbade oerhört hårt för att vi skulle få igenom avtal och sa alltid: ”Ska vi bli att räkna med på allvar måste våra lopp tv-sändas”. Och så blev det också.

I mitten av december fick Jönsson beskedet från läkarna att cancern var obotlig.

– Även under den relativt korta sjukdomsperioden jobbade han med olika saker inför årets tävlingar, och när jag pratade med honom på slutet var hans önskan att vi skulle fortsätta. Det var ju sådan han var, säger Helen Henriksson.

Trots att Hans Jönsson inte längre finns med kommer Vårgårda Cykelklubb arrangera sina tävlingar som vanligt 2020.

– Jag och Anders Björklund (t.f. race manager) träffade UCI här strax före jul och planeringen är i full gång. Vi får helt enkelt dela upp ansvaret på fler personer. Vi kan aldrig ersätta Hans, men vi ska göra allt i vår makt för att hedra hans minne genom att fortsätta jobba i samma anda som han hade velat att vi gjorde, avslutar Helen Henriksson.

ANNONS