Fler och fler svenskar investerar i kryptovalutor

Intresset för att investera i kryptovaluta ökar i Sverige, något som är tydligt då man tittar på antalet ägare av krypto-certifikat hos nätmäklarna Avanza och Nordnet. Antalet investerare i bitcoin-certifikatet från XBT Provider har ökat från ca 1150 stycken år 2016, till i skrivande stund 38 583 stycken.

Cryptomeister
|

Certifikaten innebär dock inte att man köper riktiga Bitcoin, istället investerar man i en produkt som speglar kursutvecklingen på bitcoin.

Det har i Sverige blivit en populär metod att haka på trenden och investera i kryptovalutor, där man med ett ISK-konto schablonbeskattas vilket innebär att man slipper deklarera sina vinster och förluster till skatteverket.

I övriga fall måste man dock alltid skattedeklarera handel med kryptovalutor, något man kan läsa om i detalj på skatteverkets hemsida.

Men även hos de internationella och utländska handelsplatserna där man köper riktiga kryptomynt verkar svenskens närvaro ha ökat kraftigt.

Vi kan inte få fram statistik på detta på samma vis som hos svenska nätmäklare, men bildande av facebook-grupper, snack i internetforum och ökade sökvolymer på google talar för detta.

Fler och fler gör sig nyfikna på hur de kan få sina sparpengar att växa, istället för att låta de ligga på bankkonton som idag knappt erbjuder någon ränta.

Det har blivit enklare att investera i kryptovaluta

Anledningarna till att intresset för att investera i kryptovaluta har ökat beror troligen på flera anledningar.

En av dessa är sannolikt att det idag har blivit mycket enklare att handla kryptovaluta.

Det finns en hel del handelsplattformar tillgängliga på marknaden som riktar sig mot nybörjare, där målet är att göra det så enkelt som möjligt att sätta in pengar och handla.

Många verkar även tro att vår rådande pandemi och den inflation som skett har ett finger med i spelet.

Historier om nytillkomna kryptomynt som stigit tusentals procent på kort tid har också en tendens av att öka allmänhetens intresse.

Det dyker upp en hel del nya kryptovalutor dagligen, vilket innebär både möjligheter och risker.

Möjligheter till att vara med på en kryptovaluta från början innan den tar fart, men även risker där man köper in sig på en kryptovaluta som sedan visar sig vara ett bedrägeri.

Vad är egentligen kryptovaluta och hur fungerar det?

Idag finns det tusentals kryptovalutor på marknaden, där alla försöker vara unika på sitt eget sätt.

Definitionen av en kryptovaluta är att det är en valuta som endast finns digitalt, som skyddas av kryptografi och som står utan kontroll av någon central enhet eller auktoritet.

Bitcoin var startskottet till det vi kallar kryptovaluta idag, men ordet kryptovaluta kom först några år efter det att bitcoin lanserades för drygt 10 år sedan.

Uppkomsten av alternativa digitala mynt, som byggde på bitcoin’s infrastruktur började dyka upp, och ett samlingsnamn verkade behövas.

Ordet “cryptocurrency” växte fram, som idag sammanfattar samtliga valutor som bygger på blockkedje-tekniken och som saknar en central enhet (för det mesta).

Altcoins är också ett begrepp på alla de alternativa mynt som inte är bitcoin, som exempelvis Ethereum, Cardano och Solana.

Blockkedje-tekniken är byggstenen som gör kryptovalutor möjligt, och som ständigt utvecklas och tar fram nya användningsområden för en alternativ finansiell ekonomi.

Enkelt förklarat fungerar blockkedje-tekniken (blockchain) som en offentlig huvudbok där alla transaktioner går igenom och lagras.

Denna huvudbok är decentraliserad och distribuerad, vilket innebär att den existerar som identiska exemplar på tusentals datorer världen över.

Det är alltså ingen enskild, central auktoritet som kontrollerar den, och eftersom den ständigt distribueras ut är informationen i huvudboken i princip omöjlig att förändra eller manipulera.

Många tror att blockkedje-tekniken är framtiden, där den kan användas på ett mer allmänt plan och inte bara för finansiella tjänster.

Hur gör man för att investera i kryptovaluta?

Idag är det relativt enkelt att köpa kryptovaluta, om vi jämför med hur det såg ut för bara något år sedan.

Det första steget är att bestämma sig för om man vill köpa riktiga kryptomynt, eller om man vill investera i ett certifikat som följer prisutvecklingen på en kryptovaluta.

Det finns dessutom så kallade CFD kontrakt, dessa följer också prisutvecklingen på kryptovalutor men här spekulerar man på priset och kan ta en lång eller kort position.

Att gå lång innebär att man tror priset kommer öka, att gå kort innebär att man tror priset kommer falla. Därefter kan man tjäna på mellanskillnaden.

CryptoMeister är namnet på en ny svensk webbplats om kryptovalutor. Här kan du lära dig allt om kryptovalutor och ta del av steg-för-steg instruktioner på hur du börjar handla.

Är det säkert att köpa kryptovaluta?

Det har blivit mer säkert att köpa kryptovaluta idag än tidigare, men det finns definitivt risker med att ge sig in i världen av kryptovalutor.

Det finns gott om både bedragare och oseriösa hemsidor som man ska passa sig för när man vill börja investera i kryptovalutor.

Att läsa på om marknaden och hur det fungerar borde ligga i den blivande handlarens intresse. Kunskap och försiktighet är bästa försvaret mot att drabbas av en negativ första upplevelse.

Utöver ovanstående risker är kryptomarknaden dessutom väldigt volatil. Med det menas att kurserna på kryptovalutor kan stiga och falla kraftigt på mycket korta stunder.

Man ska aldrig gå in med pengar man inte har råd att förlora, eftersom vad som helst kan hända på en marknad som styrs av tillgång och efterfrågan.

En kryptovaluta kan tappa halva sitt värde på kort tid, något som har hänt många gånger. Det kan förstås gå åt andra hållet också.

Möjligheten till att se sin investering växa i rekordfart är en av anledningarna till att många blir nyfikna på kryptomarknaden.

Vilket är något som även lockar oerfarna som går in och gör stora förluster på att jaga rikedomar över en natt.

Kryptomarknaden är minst sagt intressant, men det gäller att gå in med försiktighet och göra sig så påläst som möjligt om ämnet.