H&M:s Helena Helmersson.
H&M:s Helena Helmersson. Bild: Jonas Ekströmer/TT

1 500 tjänster bort från H&M

Tidigare i höst gick H&M ut med att de skulle spara två miljarder. Då ville man inte säga hur många tjänster som skulle bort från klädjätten men nu är det klart. 1 500 tjänster försvinner.

ANNONS
|

Dåligt ekonomiska resultat är förstås bakgrunden till att H&M gick ut i slutet av september med att med att man skulle göra omfattande besparingar. Att stänga flera fysiska butiker var inte aktuellt, det kunde vd Helena Helmersson säga redan då, och att den svenska verksamheten skulle påverkas. Detta eftersom H&M:s största organisation finns här.

Men hur många tjänster det skulle handla om var för tidigt att säga då, enligt Helmersson. Nu står det dock klart att 1 500 tjänster ska bort, det skriver man i ett pressmeddelande.

”Vi kommer att stötta våra kollegor”

Åtgärdsprogrammet, som H&M kallar det, är globalt och var dessa 1 500 tjänster finns framgår inte.

ANNONS

– Vårt påbörjade åtgärdsprogram innebär att vi ser över vår organisation och vi har stor respekt för att medarbetare påverkas av detta, säger Helena Helmersson i pressmeddelandet.

– Vi kommer att stötta våra kollegor för att hitta bästa möjliga lösning för deras nästa steg.

Kommer kosta 800 miljoner att spara

Genom att minska antalet tjänster och även dra ner på administrations- och overheadkostnader hoppas klädjätten spara totalt runt två miljarder årligen.

Åtgärdsprogrammet beräknas också kosta, drygt 800 miljoner kronor enligt H&M, vilket kommer synas i deras rapport för fjärde kvartalet 2022.

Alla skulle erbjudas jobb i butik

I mitten av oktober rapporterade Sveriges Radio att klädkedjan bekräftat att ett varsel om uppsägning lämnats till Arbetsförmedlingen och facket, Handelsanställdas förbund. Det senare ska ha sagt att varslet berört 69 butiker och drygt 400 anställda.

H&M ska också ha uppgett att samtliga butiksmedarbetare kommer att erbjudas fortsatt anställning i butik och att varslet är en uppskattning av hur många som kommer tacka nej.

LÄS MER:Gravid nekad fortsatt anställning – ansågs inte passa i branschen

LÄS MER:Jävsanklagad åklagare fortsätter utreda känsligt fall

LÄS MER:40 fler barn i förskolan än planerat – ”Ansträngt”

ANNONS